Volledig scherm
Poster bij campagne om problematiek onder ieders aandacht te brengen. © Gemeente Loon op Zand

Loon op Zand heeft geen geld voor wijkzorg aan verwarde mensen

KAATSHEUVEL - Wegens geldgebrek komt er voorlopig bij de gemeente Loon op Zand geen aparte medewerker met aandacht voor verwarde mensen. Deze groep groeit en zorgt in toenemende mate voor overlast en onveilige situaties in huis of op straat. 

Binnen de regio Hart van Brabant is het Crisis Interventie Team (CIT) dag en nacht bereikbaar. 

Ggz in de wijk

Met de aanstelling van een zogeheten ‘wijk-Ggz’er’ zou meer specialistische hulp geboden kunnen worden. Nu moet meestal eerst de politie komen als iemand met verward gedrag voor problemen zorgt. De Ggz, geestelijke gezondheidszorg, wordt pas daarna ingeschakeld. 

Subsidie aanvragen

VVD-fractievoorzitter Frank van Wel pleitte in december al voor deze extra inzet in de wijken. Onlangs deed Marianne Verschure van Pro3 een herhaald verzoek. Tot 1 juli kon subsidie worden aangevraagd als bijdrage in de kosten. 

Dodelijk incident

,,Dat doen we niet, want we hebben er nu geen geld voor", luidde de glasheldere reactie van wethouder Jan Brekelmans (VoorLoon). Dit tot verbazing van het raadslid: ,,Ik vind het een groot gemis. We hebben in onze gemeente zelfs een dodelijk incident gehad met een verward persoon”. Eind januari bracht in Kaatsheuvel een zoon zijn moeder om het leven. 

Samen met Waalwijk

Loon op Zand zou samen met de gemeente Waalwijk een speciale wijk-Ggz’er in dienst willen nemen. Maar gezien het recent gebleken miljoenentekort en de komst van de Wet Verplichte GGZ maakt het Loons college even pas op de plaats. ,,De deur voor samenwerking met Waalwijk blijft open staan en gesprekken kunnen op een later moment worden hervat.”  

Eigen servicepunt gemeente

Voor meldingen over mensen met verward gedrag in hun buurt kunnen inwoners van de gemeente Loon op Zand contact opnemen met het Servicepunt Welzijn, Wonen en Zorg, telefoon 0416-289247.

Tilburg e.o.