Volledig scherm
Het voormalig jachthuis op landgoed Huis Ter Heide © Maarten van den Hurk

Loon op Zand krabbelt terug met natuurbegraafplaats Huis ter Heide

DEN HAAG/LOON OP ZAND - De gemeente Loon op Zand haalde woensdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State min of meer bakzeil met haar plan voor een natuurbegraafplaats op Huis ter Heide.

Na een spervuur van kritische vragen van de Raad van State erkende de gemeentewoordvoerder van Loon op Zand schoorvoetend dat 'de gemeenteraad met de kennis van vandaag meer beperkingen zou hebben opgenomen in het natuurbegraafplaats-plan.'

In ieder geval was de rechtszaak over het bestemmingsplan voor een natuurbegraafplaats koren op de molen van de bezwaarmakers, waaronder milieuvereniging Het Groene Hart en Stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet? Die hameren er al lang op dat de gemeenteraad van Loon op Zand met het bestemmingsplan carte blanche geeft aan Natuurmonumenten, de eigenaar/beheerder van Huis ter Heide en initiatiefnemer Natuurbegraven Nederland BV.

,,Er is geen enkele beperking aan het aantal graven op het 24 hectare grote terrein gesteld. In het extreemste geval liggen er straks 12.000 graven in 24 hectare natuurbos,” aldus Adriaan van Abeelen van Het Groene Hart tijdens de zitting. Ook de staatsraden krabden zich achter de oren toen de gemeentewoordvoerder moest erkennen dat voor het graven van een natuurgraf zonder vergunning bomen mogen worden gekapt. Dat zou tot een enorme kaalslag kunnen leiden, vrezen de bezwaarmakers.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.