Volledig scherm
Gripzakjes met drugs gevonden in de auto van een dealer. © Politie Tilburg

Loon op Zand legt drugsdealers en inbrekers dwangsom op

KAATSHEUVEL - In de strijd tegen de drugshandel gaat de gemeente Loon op Zand voortaan dwangsommen opleggen aan overtreders. Ook inbrekers kunnen rekenen op deze strenge aanpak. De eerste drie zijn deze week uitgeschreven.   

Het gaat om twee drugsdealers en een man die werktuigen vervoerde om inbraken te plegen. De drie verdachten werden op 10, 14 en 24 februari op verschillende tijdstippen door de politie aangehouden in de Van Haestrechtstraat in Kaatheuvel. 

Vaak maanden wachten

Ze zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. ,,Maar omdat die strafvervolging vaak maanden op zich laat wachten en verdachten opnieuw in de fout kunnen gaan, leggen we dwangsommen op. Hiermee willen we de gemeente Loon op Zand minder aantrekkelijk maken voor criminelen en de veiligheid voor onze inwoners verhogen”, legt burgemeester Hanne van Aart uit. 

Last onder dwangsom

Wie wordt gepakt met drugs of een inbrekerswerktuig, zoals een breekijzer en een slotentrekker, krijgt eerst een waarschuwing van de gemeente. Dit is een zogenoemde ‘last onder dwangsom’.  Bij een volgende overtreding  volgt dan een boete van 2.500 euro.

De gemeente mag deze dwangsommen opleggen sinds de aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) in december 2018.

Berichten via WhatsApp

Burgemeester Van Aart doet bovendien een beroep op de burgers om verdachte situaties te melden bij gemeente of politie. Zo kan er sneller worden opgetreden bij criminele activiteiten of andere verstoringen van de openbare orde. 

Vooral het gebruik van sociale media is volgens haar uiterst effectief: ,,De berichten via WhatsApp van onze inwoners zijn voor ons cruciaal in het opsporen voorkomen van verdachte situaties.”

Tilburg e.o.