Volledig scherm
Publiek staat stil bij een optreden tijdens de Kerstklokkenloop in december 2017. © Archieffoto Joris Buijs/BW

Loon op Zand pakt weer uit met de negende Kerstklokkenloop

LOON OP ZAND - Kerstmis in de toekomst. Rond dit thema vindt zondagavond 15 december de negende Loonse kerstklokkenloop plaats. Het tweejaarlijkse evenement gaat om 18.00 uur los met het luiden van de kerkklokken en vuurwerk op de Kasteelweide. 

Daarna worden inwoners en bezoekers drie uur lang getrakteerd op een uitbundige kerstsfeer in het dorp. Langs de route door de kom van Loon op Zand klinkt muziek en zang, wordt voorgedragen en zorgen allerlei vormen van cultuur en kunst steeds voor nieuwe verrassingen in de versierde straten. 

Recordaantal deelnemers

Met een recordaantal van meer dan negentig deelnemers zullen er onderweg weinig lege stukken zijn. Solisten, duo's, kleine groepen en grote gezelschappen staan garant voor een zeer gevarieerd programma. Evenals in 2017 voeren ook nu weer studenten van de opleidingen Artiest en Zang van het ROC Tilburg op vier locaties hun acts op.

Rode lantaarnpalen volgen

Wie niets van de vele optredens wil missen, kan eenvoudig de lantaarnpalen met de rode verlichting volgen en de aanwijzingen van de koningen op het parcours. Je loopt dan de route tegen de klok in en dat is precies de bedoeling. Hoofdpunten zijn Het Witte Kasteel, De Wetering, Parochie St. Jan’s Onthoofding en De Venloene.  

Ook ditmaal wordt de Loonse kerstklokkenloop tussen 21.00 en 21.30 uur muzikaal afgesloten in de St. Janskerk. Medewerking verlenen gospelkoor The Rainbow Gospel Singers, evenals Martin Hurkens en Celine Janssen. 

Route vanaf 17.00 uur afgesloten

De feestelijke kerstwandelroute gaat om 17.00 uur dicht voor gemotoriseerd verkeer. Bezoekers met auto's worden door verkeersregelaars verwezen naar zo'n 2500 beschikbare parkeerplaatsen aan de Hoge Steenweg, Hoogt, Bergstraat, Klokkenlaan, Kasteellaan en Kasteelhoevelaan. Hier vandaan is het parcours gemakkelijk te voet bereikbaar. 

Voor de eveneens afgesloten kruising Oranjeplein-Kloosterstraat-Ecliptica wordt een omleidingsroute aangegeven, maar verder zal het doorgaande verkeer nauwelijks hinder ondervinden.   

Twee bijzondere acties  

Het evenement kent deze keer twee sympathieke acties. In samenwerking met Van Gorp Uitvaartzorg worden door ‘Sterren stralen tijdens de kerstklokkenloop’ mensen in het licht gezet. Hiervoor zijn speciale wensballen te koop voor een euro om in de kerstbomen bij de kerk te hangen. 

Daarnaast wordt door personeel van Rabobank De Langstraat in diverse stalletjes warme chocolademelk, glühwein en snoep voor kinderen verkocht. De opbrengst gaat naar een nog nader te bepalen Loons goed doel.  

Sponsors en vrijwilligers

De kerstklokkenloop kan rekenen op brede financiële steun door de lokale middenstanders en sympathisanten. Ook de gemeente Loon op Zand en verenigingen zoals de EHBO zetten zich in. Verder zijn vele vrijwilligers, waaronder het onmisbare bouwteam, al maanden vooraf in de weer. 

Tilburg e.o.