Volledig scherm
Poster van de actie. © Gemeente Loon op Zand

Loon op Zand sluit aan bij landelijke actie tegen (rest)afval

KAATSHEUVEL - De gemeente Loon op Zand zoekt 100 huishoudens die 100 dagen 100 procent (rest-)afvalvrij willen leven. Wie de uitdaging aan durft te gaan, kan zich tot en met 23 mei inschrijven. 

Iedereen mag meedoen, zowel alleenstaanden als gezinnen. Ook het type woning  of de grootte ervan maakt niet uit. 

Afval optimaal scheiden

De ervaringen in het land met het 100-100-100-concept, een idee van afvalverwerker ROVA, zijn positief. Waar de gemiddelde Nederlander jaarlijks bijna 240 kilo restafval produceert, weten de deelnemers aan dit project dat terug te brengen tot ongeveer 25 kilo per jaar. 

Dat kost niet eens zoveel moeite. Het is vooral zaak je afval optimaal te scheiden en goed op te letten bij wat je koopt.

Op het platform loonopzand.100-100-100.nl  kunnen deelnemers hun ervaringen, foto’s, video’s en tips delen. Iedere week zijn er opdrachten om uit te voeren en moet de eigen 'afvalmeter' worden ingevuld. Daarmee is te zien hoe je presteert ten opzichte van de anderen en het landelijk gemiddelde. Professionals zorgen online voor hulp en ondersteuning.   

Eens per 4 weken

Op 1 februari startte de gemeente Loon op Zand, na een proef in 2017, met de nieuwe manier van gescheiden afvalinzameling. De grijze container met restafval van het huisvuil wordt nog maar eens per vier weken leeggemaakt. 

Drie afvalcoaches controleren of de regels worden nageleefd, maar zijn ook in de wijken beschikbaar om vragen van bewoners te beantwoorden. 

Gemeenten moeten van het rijk hun hoeveelheid restafval fors verminderen. Loon op Zand mag in 2020 nog maar 100 kilo restafval per inwoner produceren. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.