Volledig scherm
Een vrijwilliger haalt met zijn eigen auto een plaatsgenoot thuis op en brengt hem naar de gewenste plaats van bestemming. © ANWB

Loon op Zand sluit aan bij vrijwilligersdienst ANWB AutoMaatje

KAATSHEUVEL - Vanaf volgend jaar mogen ook inwoners van de gemeente Loon op Zand gebruik gaan maken van het ANWB AutoMaatje. Ouderen en hulpbehoevenden zonder eigen auto kunnen een buurt- of plaatsgenoot inschakelen om hen weg te brengen en weer op te halen. De chauffeur ontvangt daarvoor een kleine financiële vergoeding via het project.

Deze nog tamelijk jonge vervoersdienst zonder winstoogmerk wordt momenteel landelijk uitgerold, de gemeente Tilburg doet sinds vorige maand mee.  

Geld voor 4 jaar 

Ook het Loons college van B. en W. heeft afgelopen week besloten om geld uit te trekken voor een periode van vier jaar. In 2019 is een bedrag van 19.000 euro beschikbaar, van 2020 tot en met 2022 een jaarlijks budget van 12.500 euro. 

Boodschappen doen

Voor ouderen die minder mobiel zijn en mensen met een beperking lukt het niet altijd om op het gewenste moment van huis te kunnen. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, naar de afspraak bij de dokter of de kapper te gaan of gewoon een gezellig wekelijks bezoek bij familie of vrienden. 

Via het AutoMaatje kan een vrijwilliger worden besteld die op uur en tijd met zijn eigen auto komt en naar de aangegeven locatie rijdt. Hij/zij ontvangt daarvoor standaard een vergoeding van 30 cent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. 

KDC en ContourdeTwern

Voor de uitvoering van deze nieuwe vervoersregeling in de gemeente Loon op Zand worden de Klussen en Diensten Centrale (KDC) en ContourdeTwern verantwoordelijk. De twee organisaties doen dit in nauw overleg met de ouderenbonden in de drie dorpen. 

 1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”
 2. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
  kaart

  Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

  LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.