Een vrijwilliger haalt met zijn eigen auto een plaatsgenoot thuis op en brengt hem naar de gewenste plaats van bestemming.
Volledig scherm
Een vrijwilliger haalt met zijn eigen auto een plaatsgenoot thuis op en brengt hem naar de gewenste plaats van bestemming. © ANWB

Loon op Zand sluit aan bij vrijwilligersdienst ANWB AutoMaatje

KAATSHEUVEL - Vanaf volgend jaar mogen ook inwoners van de gemeente Loon op Zand gebruik gaan maken van het ANWB AutoMaatje. Ouderen en hulpbehoevenden zonder eigen auto kunnen een buurt- of plaatsgenoot inschakelen om hen weg te brengen en weer op te halen. De chauffeur ontvangt daarvoor een kleine financiële vergoeding via het project.

Deze nog tamelijk jonge vervoersdienst zonder winstoogmerk wordt momenteel landelijk uitgerold, de gemeente Tilburg doet sinds vorige maand mee.  

Geld voor 4 jaar 

Ook het Loons college van B. en W. heeft afgelopen week besloten om geld uit te trekken voor een periode van vier jaar. In 2019 is een bedrag van 19.000 euro beschikbaar, van 2020 tot en met 2022 een jaarlijks budget van 12.500 euro. 

Boodschappen doen

Voor ouderen die minder mobiel zijn en mensen met een beperking lukt het niet altijd om op het gewenste moment van huis te kunnen. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, naar de afspraak bij de dokter of de kapper te gaan of gewoon een gezellig wekelijks bezoek bij familie of vrienden. 

Via het AutoMaatje kan een vrijwilliger worden besteld die op uur en tijd met zijn eigen auto komt en naar de aangegeven locatie rijdt. Hij/zij ontvangt daarvoor standaard een vergoeding van 30 cent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. 

KDC en ContourdeTwern

Voor de uitvoering van deze nieuwe vervoersregeling in de gemeente Loon op Zand worden de Klussen en Diensten Centrale (KDC) en ContourdeTwern verantwoordelijk. De twee organisaties doen dit in nauw overleg met de ouderenbonden in de drie dorpen. 

  1. Radio LOZZZEO in Loon op Zand: ‘Wie corona zegt, krijgt een strafpunt’
    PREMIUM

    Radio LOZZZEO in Loon op Zand: ‘Wie corona zegt, krijgt een strafpunt’

    LOON OP ZAND - Vanuit hun geïmproviseerde studio in jongerencentrum De Kuip zorgt Radio LOZZEO ieder weekend voor gezelligheid in deze moeilijke periode. ,,We proberen het niet de hele dag over corona te laten gaan, het gaat tegenwoordig nergens anders meer over", vertelt medeinitiatiefnemer Remco van Noije. ,,Er is zeker ruimte voor een serieuze toon, maar we proberen de mensen zo veel mogelijk te vermaken en te enthousiasmeren."

Tilburg e.o.