Volledig scherm
Sociaal-cultureel centrum De Wetering wordt verbouwd tot de nieuwe huiskamer van Loon. © Gemeente Loon op Zand

Loonse raad gerustgesteld: Wetering Plan Groep kan weer vooruit met nieuwe dorpshuis

KAATSHEUVEL - De kartrekkers voor het nieuwe dorpshuis van Loon op Zand kunnen verder. De gemeenteraad is weer bijgepraat en vooral ook gerustgesteld over de voortgang van het miljoenenproject.   

Het valt niet mee om te besturen op afstand als je dat niet gewend bent, zo bleek donderdagavond tijdens de laatste vergadering dit jaar van de Loonse raad. 

,,Best spannend. Zeker omdat we ons geen foutjes kunnen veroorloven, gezien de beschikbare financiële middelen van onze gemeente", gaf VVD-fractievoorzitter Susan Mandemakers blijk van haar bezorgdheid. 

Architecten benaderen

Maar de burgerleden van de Wetering Plan Groep (WPG) moeten wel vooruit, anders komt de ‘huiskamer van Loon’ er nooit. Het programma van eisen werd al een tijd geleden afgerond en er is geld nodig om meerdere architecten aan het tekenen te zetten. Straks kan gekozen worden uit drie ontwerpen.    

Welke besluiten kan de WPG nemen en wanneer komt de raad dan weer aan bod? Hoe zit het met de invulling van het gebouw en het tijdpad? Is al meer duidelijk of het hostel doorgaat? Twijfel en onzekerheid overheersten bij de raadsfracties. 

Motie: vóór 7 mei raad informeren

Een motie van Pro3, overgenomen door het college, trok de partijen over de streep. Wethouder Jan Brekelmans (Voor Loon) zal, zoals gevraagd, de gemeenteraad  vóór 7 mei informeren over de ‘algemene en financiële kaders’ waarbinnen het project zich moet ontwikkelen. Dan ook kunnen keuzes worden gemaakt over hoe het dorpshuis gaat worden.   

Die nieuwe Wetering zal bestaan uit drie delen: sporthal, middenstuk met dorpshuis en het oude kloostergebouw. Hierin zou het hostel moeten komen. 

Niet wachten op oudbouw

,,Maar alleen als het van toegevoegde waarde is voor het geheel. Dit plan voor de oudbouw mag niet vertragend werken en dus gaan we hier niet op wachten. De renovatie van de sporthal en de realisatie van het dorpshuis zijn belangrijker", benadrukte Brekelmans. De maatschappelijke functie van het gebouw voor en door de inwoners van het dorp weegt het zwaarst.  

Unaniem keurde de raad uiteindelijk het aangepast voorstel goed. Dit tot opluchting van de WPG-leden op de publieke tribune, die er een applaus voor over hadden.  

Wisseling fractieleiding Pro3 

Aan het eind van de vergadering maakte Peter Flohr bekend dat hij stopt als fractievoorzitter van Pro3. Louis Laros (26) neemt het stokje over. Flohr (70) was ruim tien jaar fractieleider, hij blijft raadslid. Beiden waren al samen lijsttrekker voor de Loonse progressieve partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. 

Volledig scherm
Louis Laros (voorgrond) volgt Peter Flohr op als fractievoorzitter van Pro3 in Loon op Zand. © DRIELUIK fotografie Stef Mennens

Tilburg e.o.