Volledig scherm
Aan het einde van de ochtend vertrokken de laatste vluchtelingen van camping Droomgaard. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Meeste inwoners Loon op Zand achter opvang vluchtelingen Droomgaard

LOON OP ZAND - Zeven van de tien inwoners (69%) vinden het een ‘goede zaak’ dat de gemeente Loon op Zand heeft meegewerkt aan de tijdelijke opvang van vluchtelingen bij Droomgaard. Ruim een kwart wil echter geen nieuwe opvang, zo blijkt uit het onlangs gehouden evaluatieonderzoek.

Op de camping aan de Van Haestrechtstraat verbleven van 6 januari tot 1 april maximaal 980 asielzoekers. Het onafhankelijke bureau I&O Research heeft, in opdracht van de gemeente, onderzocht wat de bevolking ervan vond en hoe zij aankijkt tegen een eventuele volgende opvang.

Lage respons
​Van de 18.516 inwoners van 18 jaar en ouder hebben er 1.437 de vragenlijst ingevuld, ofwel 7,8%. Door deze relatief lage respons mogen geen al te stellige conclusies worden getrokken, stellen de onderzoekers. In Kaatsheuvel was de deelname aan de enquête met 8,4% hoger dan in Loon op Zand (6,1%) en De Moer (6,8%).
Drie op de tien inwoners (29%) hebben (overwegend) positieve ervaringen met blije, dankbare asielzoekers. Voor 27% is een negatieve indruk gebleven van rondhangende vluchtelingen in het dorp. Mensen jonger dan 50 jaar zijn vaker afwijzend dan 50-plussers.

Tilburg e.o.