Volledig scherm
Mevrouw Timmermans en haar zoon Willem tonen het portret van Cel. © Jeroen de Jong BeeldWerkt

Moeder en zoon vieren samen jubileum bij de vakbond

KAATSHEUVEL - Hester Timmermans-Van Dongen (93) wordt vrijdagavond gehuldigd omdat ze 70 jaar lid is van de bond. Maar haar zoon Willem (59) is ook al aan zijn 40-jarig jubileum toe.

Het was in het jaar 1946 dat Cel Timmermans in Sprang-Capelle het jawoord gaf aan zowel Hester van Dongen als de vakbond. Dat laatste kwam zo, vertelt mevrouw Timmermans, want haar Cel is alweer negen jaar dood: „Hij was in het ziekenhuis aan zijn knie geopereerd en kon daardoor een week lang niet werken. ‘Dat ga ik niet betalen’, zei zijn baas. ‘Dat zullen we dan wel eens zien’, zei Cel en hij meldde zich bij de bond.”

De NVV was dat, de ‘rooie bond’ die later met de katholieke NKV op zou gaan in de FNV.

Hoorde erbij
De bond ging het weekloon binnenslepen voor Cel, die daarna tot een ware vakbondsman uit zou groeien. Op haar kamer in woonzorgcentrum De Vossenberg in Kaatsheuvel spreekt mevrouw Timmermans, die haar hele huwelijk in Sprang-Capelle woonde, ferme woorden: „Had ik het niet gewild, dan was Cel nooit bij de bond gegaan.”

Cel Timmermans, die in zijn arbeidzaam leven de ovens in de steenfabriek voor de steigers van de bouw in heeft gewisseld, droeg zijn zoon min of meer op lid van de bond te worden. „Dat hoorde er gewoon bij”, zegt Willem Timmermans (59) uit Dongen. Maar de tijden zijn veranderd en niet ten gunste van de organisatiegraad van de vakbeweging. „Mijn twee kinderen zitten niet bij de bond”, zegt Willem Timmermans. „Ik heb ze bewust de vrije keus gelaten.”

Tilburg e.o.