Volledig scherm
Oogstfeest De Moer. © Cor Schoenmakers/BD

Moers Oogstfeest doet boerenleven 'van toen' herleven

DE MOER - Met een historische stoet gaat op zondag 14 augustus het vijfjaarlijkse Oogstfeest in De Moer van start. Met deze dag willen de organisatoren het boerenleven 'van toen' doen herleven. ,,Daarnaast willen we er een gezellige dag van maken,” vertellen Jan Verstijnen en Willy Beser van het organiserend comité.

’s Morgens om 09.30 uur vertrekt een stoet van werkvolk, paarden en tractoren vanaf partycentrum ’t Maoske naar het oogstveld, op het landgoed Huis ter Heide. ,,Daar is een akker waar 120 jaar geleden nog echt op geboerd werd”, zegt Willy Beser. De akker, ruim een hectare groot, is te bereiken via een zandpad aan de Pastoor Kampstraat.

Demonstraties en optredens
Op het veld wordt in het kader van de Oogstdankviering een Heilige Mis opgedragen. Om 11.45 uur openen de wethouders Gerard Bruijniks en Kees Grootswagers officieel het Oogstfeest. Vervolgens kan het publiek kijken naar demonstraties van handmaaien, schoven binden, vlegelen, dorsen en de paardenmachine met aflegger. Afwisselend zijn er optredens van diverse muziekgezelschappen.

,,Er is ook een kleine boerderij gebouwd, waar demonstraties van manden vlechten en een bijenimker te zien zijn. Kinderen kunnen een vogelhokje timmeren of een ritje op de paardenkar maken,” Sinds 1993 worden de Oogstfeesten elke vijf jaar in De Moer gehouden. Jan Verstijnen: ,,Die eerste keer deden er nog mensen mee die vroeger daadwerkelijk zo gewerkt hebben. Dat kan nu niet meer. Maar dat boerenwerk van voor de oorlog willen we blijven overdragen aan nieuwe generaties.”

De entree van het Moerse Oogstfeest is gratis, parkeren kost twee euro.

Tilburg e.o.