Volledig scherm
Op 29 april 2019 wordt het Willibrord-monumentje onthuld. © Nico Snels/BD

Na vierenhalve eeuw een gedenkteken voor Willibrord in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Een 'stenen kasse' zouden de parochianen terugbouwen als ze de oude Willibrorduskerk op Venloon mochten slopen voor een nieuwe in het dorp. Dat was in 1570, maar het kleine kapelletje kwam er nooit. 

,,Die belofte gaan we in het jubileumjaar inlossen", kondigde Bert Branderhorst aan. Als voorzitter van de Stichting 750 jaar Heerlijkheid/Gemeente Loon op Zand maakte hij ook meteen de datum bekend: op 29 april 2019 wordt een gedenkteken voor Sint Willibrord onthuld. 

Op de Kerkenakker

Na vierenhalve eeuw zal er dan op de Kerkenakker net buiten de bebouwde kom een herdenkingsmonument staan. De precieze plek moet nog worden bepaald, maar is gelegen in het verlengde van de Venloonstraat in het bos bij het Land van Kleef.  

Natuurmonumenten heeft daar grond, evenals een particuliere eigenaar en beiden hebben hun medewerking toegezegd, weet voorzitter Leo Vlemmix van  Kunst Loon op Zand. 

Kunstenaar gezocht

De jubileumstichting heeft KLOZ gevraagd om de realisering van zo'n Willibrord-gedenkteken op zich te nemen. ,,We zijn daarom een zoektocht gestart naar een kunstenaar voor deze eervolle opdracht. Het gaat om iemand die is geboren, woonachtig of werkzaam in de gemeente Loon op Zand", licht Vlemmix toe. 

Passen in omgeving 

Behalve dat het ontwerp moet passen in de bosrijke omgeving zijn nog enkele voorwaarden gesteld. Het kunstwerk of beeld mag niet hoger zijn dan 2 meter, niet breder dan 1 meter en niet dieper dan 50 centimeter. 

Het heeft ook geen water of stroom nodig. Als materiaal geniet het bekende roestbruine Cortenstaal de voorkeur. Dit is tevens onderhoudsarm en vandalismebestendig. 

Duidelijk herkenbaar

,,We kiezen bovendien voor een herkenbaar gedenkteken. Het komt langs de wandelroute te staan. Voor passanten moet straks meteen duidelijk zijn dat het kunstwerk verwijst naar het aan Willibrord gewijde kerkje dat hier ooit stond. Uiteraard zal de geschiedenis ook kort op een informatiebord worden vermeld."

Makers die hun roots in of affiniteit hebben met de gemeente Loon op Zand mogen contact opnemen met KLOZ. Ieder ontwerp dient vergezeld te gaan van een maquette en een bijbehorende begroting.  

Kasteelfeesten

Het 750-jarig bestaan wordt groots gevierd in 2019. De opening is woensdag 23 januari in het Efteling Theater waar de Koninklijke Harmonie Sophia's Vereeniging dan een concert geeft. Het programma kent tal van festiviteiten het hele jaar door met in het weekend van 28 juni de eerste Kasteelfeesten van Loon op Zand.     

Volledig scherm
Dit weitje op de Kerkenakker is particulier eigendom. © Nico Snels/BD
Volledig scherm
Dit kunstwerk op de hoek Ecliptica-Orion geeft qua omvang en setting een idee van hoe het gedenkteken voor Willibrord zou kunnen worden. © Nico Snels/BD

Tilburg e.o.