Volledig scherm
Het zandkasteel in Bosrijk. © Efteling

Natuurmonumenten maakt zich zorgen over uitbreidingsplannen Efteling

KAATSHEUVEL – Natuurmonumenten heeft in een brief aan de gemeente Loon op Zand haar zorgen uitgesproken over de uitbreidingsplannen van de Efteling. Volgens de natuurorganisatie zijn de plannen een bedreiging voor beschermde natuurgebieden tussen Landgoed Huis ter Heide en de Loonse en Drunense Duinen.

Natuurmonumenten is vooral bezorgd over een mogelijke tweede toegangsweg over het Hooispoor. ,,De in het masterplan opgenomen optie midden in de natuurzone is voor Natuurmonumenten niet aanvaardbaar”, aldus Toon Loonen, gebiedsmanager bij de natuurorganisatie. In de brief wordt de gemeente gevraagd om alternatieve voorstellen uit te werken.

Zuidgrens bereikt
Natuurmonumenten geeft aan het belang van de Efteling voor de toeristische en economische sector in Brabant te zien en begrijpt de ambitie van het pretpark om de positie te behouden en versterken. Maar volgens de organisatie is de zuidgrens bereikt en zal het park in de westelijke richting moeten groeien.

In de brief wordt benadrukt dat het landschap tussen Tilburg en Kaatsheuvel door allerlei ontwikkelingen onder druk staat. Ook de plaatsing van windturbines en een nieuw hoogspanningstracé worden genoemd.

Masterplan
Het Ontwerp Masterplan Wereld van de Efteling 2030 ligt momenteel nog ter inzage bij de gemeente Loon op Zand. In de plannen stijgt het aantal jaarlijkse bezoekers van vijf miljoen in 2020 naar zes tot zeven miljoen in 2030. In het plan worden onder meer maatregelen genomen om het verkeer en het parkeren in goede banen te leiden.

Volg het laatste nieuws over de Efteling op bd.nl/efteling.

Tilburg e.o.