Volledig scherm
Droomgaard in Kaatsheuvel. © Joris Buijs/PVE

Noodopvang voor maximaal 1200 vluchtelingen op vakantiepark in Kaatsheuvel

* UPDATE 11.23 uur * KAATSHEUVEL - De gemeente Loon op Zand biedt vanaf maandag noodopvang aan maximaal 1200 vluchtelingen. Zij krijgen onderdak aangeboden op vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel.

Volgens de gemeente is zij benaderd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om tijdelijke woonruimte voor de vluchtelingen beschikbaar te stellen. Omdat de nood hoog is, heeft de gemeente toegezegd onderdak te bieden. Daardoor hebben bewoners ook geen inspraak bij de komst van de opvang. De vluchtelingen kunnen vanaf maandag opgevangen worden. Ze komen gefaseerd aan en kunnen tot uiterlijk 1 april op het vakantiepark verblijven.

De geboden noodopvang in de gemeente Loon op Zand is meteen de grootste noodopvang in Brabant en de één na grootste van het hele land. De groep asielzoekers zal naar verwachting voor 60 procent bestaan uit Syrische gezinnen en voor 40 procent uit alleen reizende mannen uit Eritrea.

Andere parkbewoners
In zo'n 200 chalets en stacaravans op Droomgaard verblijven ook al jaren ruim 800 vooral Poolse arbeidsmigranten. Deze bewoners zitten op een ander gedeelte van het vakantiepark. "De vluchtelingen en de Polen worden dus van elkaar gescheiden gehouden", zegt burgemeester Wim Luijendijk.

Voor het permanente toezicht op het park zijn volgens Luijendijk het COA en eigenaar Oostappen Groep verantwoordelijk. Mocht het onverhoopt toch eens misgaan dan zal de politie stand-by zijn. "En zo nodig kunnen we een beroep doen op de Veiligheidsregio", aldus de burgemeester.

Informatiebijeenkomsten
Buurtbewoners ontvangen donderdag een brief met informatie over de noodopvang. Voor directe omwonenden volgt er vrijdag een besloten bijeenkomst. Andere bewoners van de gemeenten kunnen maandagavond 21 december terecht bij een inloopbijeenkomst. Van 17.00 tot 20.00 uur kunnen zij met vragen terecht in Het Klavier aan het Anton Pieckplein 1 in Kaatsheuvel. Naast de gemeente zijn ook het COA en de politie aanwezig om informatie te geven.

Meer over de vluchtelingencrisis op bd.nl/vluchtelingen.

Volledig scherm
De brief die omwonenden kregen. © Facebook

Tilburg e.o.