Volledig scherm
Wethouder Jan Brekelmans bekijkt een van de boeken in de net geopende dementheek. © Nico Snels/BD

‘Oma's hoofd is versleten’ en andere boeken in nieuwe dementheek Kaatsheuvelse bieb

KAATSHEUVEL - Zet alle boeken over dementie bij elkaar en je hebt een dementheek. In de Kaatsheuvelse bieb hoeven lezers sinds dinsdagmiddag dan ook niet meer ver te zoeken naar informatie over dit actuele onderwerp. 

,,We doen in onze dementievriendelijke gemeente al veel voor inwoners die door deze volksziekte worden getroffen en ook deze nieuwe service draagt daar weer een stukje aan bij", zei wethouder Jan Brekelmans van Loon op Zand bij de opening van de dementheek. 

Ziekte van Alzheimer

Op een aparte tafel vinden belangstellenden voortaan het complete aanbod over dementie van de bibliotheek in Het Klavier. Uiteraard bedoeld voor mensen die zelf lijden aan de ziekte van Alzheimer, maar ook voor familieleden, mantelzorgers en professionals. 

,,Er staan informatieve boeken en verhalen van vroeger bijvoorbeeld. Ook voorlees- en prentenboeken, zoals ‘Oma’s hoofd is versleten’. Of boekwerken over muziek, bewegen en koken voor dementerenden. Daarnaast folders met tips en adviezen", aldus een medewerkster van de bieb. 

Spelmaterialen voor activiteiten en themakoffers maken eveneens deel uit van de speciale collectie. ,,We hebben een grote map met daarin een overzicht van alles wat beschikbaar is. Mensen kunnen hun keuze maken en vervolgens bestellen wat ze willen lenen.”

Vrije inloop bij Geheugenwerkplaats 

De gemeente Loon op Zand probeert de lokale gemeenschappen zoveel mogelijk te betrekken bij hun demente medeburgers. Want hoe beter de omgeving op hen reageert en daadwerkelijk helpt, hoe langer zij thuis kunnen blijven wonen, is de gedachte. 

Bij de Geheugenwerkplaats in dienstencentrum De Rode Loper kan iedereen op maandag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur vrij binnenlopen.     

Tilburg e.o.