Volledig scherm
© ANP

Omwonenden krijgen gelijk: Efteling moet van Raad van State wachten met uitbreidingsplannen

updateDEN HAAG/KAATSHEUVEL - De Efteling kan voorlopig niet beginnen aan de geplande grootschalige uitbreiding van het pretpark. De voorzieningenrechter van de Raad van State schorste vrijdag een deel van het bestemmingsplan Wereld van de Efteling op aandringen van bewoners van de Bernsehoef en de Heideweg. Het attractiepark reageert teleurgesteld

De uitspraak betekent dat de Efteling niet mag starten met de eerste fase van de uitbreiding aan de oostzijde van het pretpark. Daar staan attracties gepland die in 2021 in bedrijf hadden moeten zijn. Voorzieningenrechter Jaap Hoekstra schorste dit deel van het bestemmingsplan omdat er twijfels zijn of het geluid voor de omgeving wel aanvaardbaar blijft en of er geen parkeerproblemen gaan ontstaan.

Definitieve uitspraak in bodemprocedure

 De schorsing van dit onderdeel van het bestemmingsplan blijft gelden totdat de Raad van State in de bodemprocedure een definitieve uitspraak heeft gedaan. De voorzieningenrechter gaf vrijdag echter al aan dat de geluid- en parkeerregeling die de gemeenteraad voor dit deel van het bestemmingsplan heeft opgenomen vermoedelijk niet overeind zullen blijven.

Uitbreiding Westkant in 2025 aan bod

Het bestemmingsplan Wereld van Efteling regelt ook uitbreiding aan de westkant van het park. Het daar om verblijfsaccommodatie en een parkeerterrein. Die fase komt pas in 2025 in beeld. De voorzieningenrechter heeft dit deel van het bestemmingsplan niet geschorst omdat de omwonenden daar geen spoedeisend belang bij hebben.

In september stemde de gemeenteraad van Loon op Zand over de uitbreidingsplannen. Verslaggever Nico Snels legde toen uit wat de plannen waren.

Tilburg e.o.