Volledig scherm
De sporen van drie waterputten, alle drie plaggenputten. © BAAC

Opgravingen in Loonsche Land binnenkort afgerond

LOON OP ZAND - Het archeologisch onderzoek in het Loonsche Land wordt binnenkort afgerond. Op het terrein bouwt de Efteling hard aan haar tweede vakantiepark. „Het stuk onder het tijdelijke parkeerterrein moeten we nog doen”, meldt archeoloog Annemarie Kooi.

Twintig opgravingsputten met een totale oppervlakte van 2,1 hectare werden afgelopen voorjaar onderzocht door het team van BAAC Archeologie en Bouwhistorie uit Den Bosch. Een maand veldwerk, als vervolg op een proefsleuvenonderzoek, leverde 36 waterputten op, enkele potstallen, heel veel paalkuilen en honderden stukken boerenaardewerk.

Niet echt spectaculair
Zeker de moeite waard allemaal, maar niet echt spectaculair, oordeelt Kooi. „Wat we aangetroffen hebben, is vooral materiaal uit de 18de en 19de eeuw. Sporen van bewoning uit de nieuwe tijd. Maar vindplaatsen zoals hier langs de Eftelingsestraat zijn niet vaak onderzocht. Daardoor levert de opgraving wel heel veel informatie over de betreffende periode.”

Hoe dan ook, gasten van het Loonsche Land kunnen straks wel zeggen dat ze in het verdwenen buurtschap Efteling hebben gelogeerd. „Op deze historische kaart uit 1832 staan de huisjes en andere bouwwerken van het toenmalige gehuchtje ingetekend”, wijst Kooi aan.

  1. Duurzaamheid centraal op toerismecongres gemeente Loon op Zand

    Duurzaamheid centraal op toerismecongres gemeente Loon op Zand

    KAATSHEUVEL - Een warm welkom kregen de deelnemers aan het Nationaal Leisurecongres van de gemeente Loon op Zand donderdagmorgen. Daarvoor zorgde een kudde van zo'n 150 schapen op het Anton Pieckplein voor Het Klavier. Schaapherder Bart van Ekkendonk onderstreepte zo enerzijds het thema 'De kracht van duurzaam toerisme' en tegelijk vroeg hij aandacht voor zijn eigen plan voor een educatieve boerderij ergens tussen Tilburg en de duinen.

Tilburg e.o.