Volledig scherm
Foto ter illustratie © Ouderenuitlaatservice

Primeur! Kaatsheuvel krijgt een uitlaatservice… voor bejaarden: 'We laten ze uit hun hok komen'

KAATSHEUVEL – Een uitlaatservice voor bejaarden. Het klinkt als een hele foute grap, maar in Kaatsheuvel gaat het er deze maand echt van komen. ,,Want ook ouderen moeten zo nu en dan even uit hun hok kunnen”, zegt initiatiefneemster Monique Koesen-Vermeeren.

De gloednieuwe service, met de prikkelende naam 'Ouderenuitlaatservice', is een verlengstuk van de bekende hondenuitlaatservice. Het initiatief heeft als belangrijkste doel om oudere mensen uit hun isolement te krijgen en hen in de buitenlucht in contact te brengen met verzorgers en leeftijdsgenoten.

,,We moeten vaak aanzien hoe ouderen vergeten worden”, meldt Vermeeren op haar website. ,,Dit is een service die we in Nederland gewoon gek genoeg écht nodig hebben." Het valt Vermeeren op dat veel mensen tegenwoordig meer aandacht geven aan huisdieren dan aan oudere familieleden.

ZIE OOK: Menselijke zorg is een vaderlandse plicht

Vergrijzing
,,Waar de één knikt en snapt dat deze service gaat opstarten, schudt de ander ernstig zijn hoofd”, erkent de initiatiefneemster. ,,Maar hoe we het ook wenden of keren, we hebben te maken met een vergrijzing.”

Nederland telt ruim anderhalf miljoen ouderen boven de 70, waarvan meer dan een derde 80-plussers. ,,Helaas zijn niet al deze mensen meer even goed ter been en zitten veel mensen gekluisterd aan huis, zorginstellingen en/of bejaardentehuizen”, constateert Vermeeren.

Gefocust op carrière
Vanwege de haperende kabinetsformatie maakt Vermeeren zich zorgen dat de ‘ernstige problemen’ bij de verpleeghuisinstellingen voorlopig niet opgelost zullen worden. ,,Ouderen zijn vaak afhankelijk van familie en daar kunnen ze niet altijd van op aan. Zeker generatie Y is veel gefocust op carrière en te weinig op familie.”

Kaatsheuvel wordt het eerste testgebied van de Ouderenuitlaatservice. Ouderen kunnen vanaf nu opgegeven worden door kinderen, kleinkinderen en andere familieleden. Inmiddels druppelen de eerste positieve reacties binnen. 

,,Met mijn volste vertrouwen geef ik graag mijn moeder af bij de uitlaatservice. Goed initiatief bestaande uit zorgzame mensen”, laat John op de website weten. 

Tilburg e.o.