Volledig scherm
Straatverlichting met led-lampen. © Lightronics

Proef met led-lampen op Oranjeplein in Loon op Zand

LOON OP ZAND - In achttien lantaarnpalen op het Oranjeplein in het centrum van Loon op Zand zit slimme led-verlichting. Het gaat om een proef voor twee jaar.  

De gemeente werkt hierbij samen met de Gebiedscommissie Loon op Zand en het Waalwijkse bedrijf Lightronics, dat de spaarlampen heeft geleverd. 

Het doel van het experiment is tweeledig: energie besparen en door betere verlichting de veiligheid van bewoners, bezoekers en ondernemers vergroten. Aan het einde van de testperiode moet blijken of dit gelukt is. 

Lichtsterkte per armatuur

De nieuwe led-verlichting in de straatlantaarns wordt op afstand beheerd en uitgelezen. Ook het energieverbruik en eventuele storingen worden zo gemonitord. Tevens kan online de lichtsterkte per armatuur worden aangepast. 

IKARES-project

Met deze pilot doet de gemeente Loon op Zand tegelijk mee aan het IKARES-project (Intelligente KoolstofArme Energie Systemen). Streven hierbij is om het energieverbruik in de leefbare omgeving met 60 procent te verminderen. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Tilburg e.o.