Volledig scherm
Het voormalig jachthuis op landgoed Huis Ter Heide © Maarten van den Hurk

Streep door natuurbegraafplaats Huis ter Heide bij Loon op Zand

DEN HAAG/LOON OP ZAND – De gemeente Loon op Zand zal een nieuw plan voor een natuurbegraafplaats op Huis ter Heide moeten opstellen, want de Raad van State heeft het bestemmingsplan woensdag geheel vernietigd. De gemeenteraad had geen enkele beperking aan het aantal natuurgraven in het bos gesteld. En dat breekt het plan op, zo bleek woensdag uit de definitieve uitspraak.

Bezwaarmakers als Het Groene Hart en Stichting Natuurbegraafplaats-waarom? hamerden er al lang op dat de gemeenteraad van Loon op Zand met het bestemmingsplan carte blanche had gegeven aan Natuurmonumenten (eigenaar-beheerder van Huis ter Heide) en initiatiefnemer Natuurbegraven Nederland BV.

De Raad van State is het geheel met hen eens dat Loon op Zand geen enkele beperking aan het aantal graven op het 24 hectare grote terrein heeft gesteld. En dat is in strijd met de bedoelingen van de gemeente die ook het bos op de natuurbegraafplaats wil beschermen. De gemeente zal in ieder geval paal en perk aan het aantal graven moeten stellen, het bos en de bomen beter moeten beschermen en voorkomen dat er overal verharde paden worden aangelegd.

Tilburg e.o.