Volledig scherm
Het doek is gevallen over taxibedrijf Van den Hout. © Facebook Taxi van den Hout

Taxibedrijf Van den Hout is failliet: doek valt voor gerenommeerd familiebedrijf uit Kaatsheuvel

UPDATEKAATSHEUVEL - De rechtbank in Breda heeft dinsdagmorgen het faillissement van taxibedrijf Van den Hout uit Kaatsheuvel uitgesproken.  

Het in 1961 opgerichte familiebedrijf hoorde vorig jaar bij de vijf bedrijven die het leerlingenvervoer en de regiotaxi in acht Midden-Brabantse gemeenten binnensleepten. Met de Munckhoff Groep uit Limburg, Van Driel uit Oss, Van der Wou uit Dongen en Willemsen-De Koning Groep uit Arnhem ving Van den Hout een samenwerking aan. Personen- en Zorgvervoer Nederland (PZN) ging voor de vijf de ritten verdelen. 

Directeur Alexander van den Hout (43), tweede generatie in het familiebedrijf, wil niet uitweiden over de achtergrond van het faillissement: ,,Dat doe ik pas als ik daaraan toe ben." 

Duidelijk is wel dat het bedrijf fors heeft moeten investeren in het wagenpark om de ritten van het contract uit te kunnen voeren. Het regiovervoer werd bovendien op een andere leest geschoeid voor de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Tilburg en Waalwijk. Zo kwam er een nieuw tariefsysteem. Klanten betaalden niet langer per zone, maar per kilometer.

Het leerlingenvervoer, dat nu stil ligt, en de regiotaxi werden na de aanbesteding vorig jaar geschaard onder de noemer van Regiovervoer Midden-Brabant. Op zijn beurt valt dat onder Bravo, de verzamelnaam voor het openbaar vervoer in Brabant. 

Het Kaatsheuvelse bedrijf heeft 77 mensen in dienst. Het personeel is maandagavond al geïnformeerd over het op handen zijnde faillissement. Alexander van den Hout zou zijn medewerkers hebben verteld dat een poging tot overname door een ander bedrijf niet was gelukt. 

Het bedrijf staat goed aangeschreven. In 2013 onthaalde de Waalwijkse wethouder Jan van Groos directeur Van den Hout nog op een slagroomtaart om het bedrijf te bedanken voor 6500 regiotaxiritten in de gemeente Loon op Zand, met slechts 2 gegronde klachten. 

Kaalslag

Vorig jaar tekende zich een kaalslag in de taxiwereld af. Diverse bedrijven die bij de aanbesteding van het regiovervoer achter het net hadden gevist, vielen een voor een om: Quattrotax en StationTaxi in Tilburg, Taxi Janssen in Oisterwijk en Taxi Dortmans in Schijndel. 

De nieuwe opzet van het regiovervoer leidde ook tot kritiek van zowel werkgevers als werknemers. Taxiondernemers en hun chauffeurs zouden uit elkaar worden gedreven.

Op zijn website presenteert Van den Hout zich als een bedrijf met gemotiveerde en gespecialiseerde medewerkers in een recreatieve regio van Brabant. 'Dagelijks maken bewoners én toeristen dan ook veelvuldig gebruik van onze taxi’s naar bijvoorbeeld het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, de Efteling en de vele restaurants en musea.'

Tilburg e.o.