Volledig scherm
Een regenton om het hemelwater in op te vangen. © Archieffoto BD

Tegel eruit, plant erin: dan subsidie in gemeente Loon op Zand

KAATSHEUVEL - Inwoners van de gemeente Loon op Zand kunnen sinds deze maand subsidie krijgen als ze hun tuin, huis of buurt beter klimaatbestendig maken. Bijvoorbeeld tuintegels vervangen door planten, een regenton aanschaffen of met de hele straat, wijk of vereniging groene maatregelen treffen. 

De nieuwe subsidieregeling loopt dit en volgend jaar en er is 25.000 euro beschikbaar voor zowel 2019 als 2020.

Straten blank

Het veranderende klimaat zorgt de laatste jaren vaker dan vroeger voor extreme regen. Hoosbuien waardoor in korte tijd zeer veel neerslag valt, meestal ook erg lokaal.  De riolering kan zoveel hemelwater tegelijk niet aan en straten komen blank te staan. 

Dat was meer dan eens het geval bij de Ecliptica in Loon op Zand en de Gasthuisstraat in Kaatsheuvel. Onder meer door het aanleggen van een extra riool en een waterberging doet de gemeente er alles aan om nieuwe overstromingen te voorkomen. 

Bestrating voor groen

Maar ook de burger wordt gevraagd om letterlijk een steentje af te dragen onder het motto ‘tegel eruit, plant erin'. In veel tuinen heeft immers het groen het veld geruimd voor bestrating. Daardoor zakt het regenwater niet meer in de bodem, maar stroomt het de riolering in, die daar niet op is berekend. 

Huiseigenaren zijn tot op hun erfgrens zelf verantwoordelijk voor het goed afvoeren van regenwater vanaf het dak en in de tuin. Gemeenten moeten het water verder opvangen en afvoeren op openbaar terrein. 

Minimaal 10 vierkante meter 

Er zijn diverse mogelijkheden voor particulieren om voor subsidie in aanmerking te komen, zoals de aanleg van een tuin of vijver van minimaal tien vierkante meter. Ook een waterdoorlatende verharding, een ton om regenwater op te vangen en een geveltuin (minimaal 5 m²) zijn goed voor een gemeentelijke bijdrage. 

Die bedraagt hoogstens 25% van de kosten met een maximum van 1.000 euro per aanvraag. Bij een samenwerking van de buurt kan de subsidie oplopen tot 35% en maximaal 5.000 euro. 

Project ‘Klimaat-actief’

De gemeente Loon op Zand heeft voor twee jaar in totaal 50.000 euro uitgetrokken voor het stimuleringsproject ‘Klimaat-actief’ en daar blijft het bij. Ook als het geld eerder op is.   

Tilburg e.o.