Volledig scherm
Graphic van de toekomstige ‘Wereld van de Efteling’. © BD

Tegenstanders willen vandaag uitbreiding Efteling verhinderen bij Raad van State

KAATSHEUVEL/DEN HAAG - Een spannende dag voor de Efteling. Tegenstanders proberen met een spoedzaak bij de Raad van State de uitbreidingsplannen tegen te houden. Ze vrezen grote overlast en daarmee aantasting van hun woongenot. 

Daarom eisen ze vandaag, donderdag, op de hoorzitting in Den Haag schorsing van het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030', dat vorig jaar september door de gemeenteraad van Loon op Zand werd vastgesteld. 

Ondanks de nodige waarborgen met betrekking tot wegen en verkeer en een groene bufferzone om het attractiepark is lang niet iedereen gerust gesteld. Zowel de bereikbaarheid als de leefbaarheid van Kaatsheuvel komen onder druk te staan als de Efteling doorgroeit naar 7 miljoen bezoekers per jaar.  

Bernsehoef straks ingebouwd

Een groep van veertien omwonenden, de meesten van de Bernsehoef, heeft daarom samen beroep aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Ze zijn bang dat hun buurtschap straks helemaal wordt ingebouwd door het pretpark, de parkeerterreinen en nieuwe vakantiewoningen. Dat gaat bovendien allemaal ten koste van de aanwezige natuur. 

Weg met twee rijbanen

Ook de familie Mathijssen van de mini-camping Bernehoeve verzet zich tegen de grootschalige groei van de Efteling. Het bestemmingsplan maakt het volgens hen mogelijk om van de doodlopende weg aan de noordkant van hun perceel een volwaardige weg met twee rijbanen en een losstaand fietspad te maken. Dat mag niet gebeuren, stelt het ondernemersechtpaar, en ook zij vragen de rechter om een voorlopige voorziening te treffen. 

Ten slotte zijn de eigenaren van een aantal (agrarische) percelen in de omtrek in beroep gekomen. Ook hun gronden worden als de plannen doorgaan volledig omsloten door het pretpark. 

Uitbreiding aan oostkant

De Efteling wil graag zo snel mogelijk beginnen met de uitbreiding van het attractiepark aan de oostkant. Daar ligt tussen de Horst en de N261 een strook van 8 hectare te wachten om bouwrijp gemaakt te worden. Hier moet het nieuwe gedeelte van Reizenrijk worden gebouwd.  

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.

Tilburg e.o.