Volledig scherm
Het nieuwste Efteling-treintje, de Soios SunShuttle. © Efteling

Treintje van Efteling mag niet meer over Europalaan

KAATSHEUVEL - De Efteling mag niet meer met zijn bezoekerstreintje over de Europalaan in Kaatsheuvel rijden. Het houdt het autoverkeer te veel op, terwijl er maatregelen komen voor een betere doorstroming.  

De gemeente Loon op Zand heeft daarom geen ontheffing meer verleend. ,,We willen juist dat auto's sneller van de Europalaan af zijn en zo vlug mogelijk naar de parkeerterreinen van de Efteling kunnen. Dan moet je geen langzaam treintje toelaten", licht wethouder Gerard Bruijniks (GemeenteBelangen) het collegebesluit toe. 

Sporadisch

Het gaat om het stuk tussen de Heikant en de Horst/N261. Voor de Efteling is het geen probleem. ,,We gingen maar sporadisch over de Europalaan en nemen wel een andere route", reageert een woordvoerster. 

Dotto

In 2000 besloot de gemeente om een recreatief wegtreintje (de Dotto) van de Efteling toe te laten op de openbare weg via een vaste route, onder meer over de Europalaan. Dit was bedoeld om bezoekers van het ene naar het andere gebied te vervoeren. Tegenwoordig zijn dat vooral gasten van de vakantieparken Bosrijk en sinds vorig jaar 't Loonsche Land. Daarvoor is ook een tweede trein aangeschaft, de SunShuttle. 

Duinexpres

Behalve de Efteling hebben volgens de gemeente ook groepsaccommodatie 't Kraanven en kampeerboerderij Arbeid Adelt vergunning voor een toeristisch treintje. Ook voor deze Duinexpres is de Europalaan voortaan taboe.    

Wisselstroken

Efteling, gemeente en provincie investeren dit jaar enkele miljoenen om de files op de Europalaan terug te dringen. Zo komen er wisselstroken, waardoor het verkeer naar en vanuit het park zowel 's ochtends als 's avonds drie rijbanen heeft. Ook worden op drukke dagen verkeersregelaars ingezet. Komende jaren verwacht het attractiepark te groeien naar vijf miljoen bezoekers per jaar. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.