Volledig scherm
PREMIUM
Ook de gasten van vakantiepark Het Loonsche Land zijn in 2020 duurder uit, omdat de gemeente Loon op Zand tot ongenoegen van Efteling-directeur Fons Jurgens (foto) de toeristenbelasting verhoogde. © Roel van der Aa

Ver voor de boeren zat stikstof de Efteling dwars. ‘In 2020 willen we bouwen, plan voldoet nu aan alle eisen’

KAATSHEUVEL - Eerder dan de boeren en de bouw liep de Efteling vast in stikstof. De uitbreiding van het park werd door de Raad van State geblokkeerd. Dit jaar hoopt directeur Fons Jurgens te kunnen bouwen. ,,Ik heb vertrouwen in een goede afloop.”

Fons Jurgens is van nature een blijmoedig en optimistisch mens. Maar de baas van het populairste pretpark van het land krijgt tegenwoordig ook allerlei weinig sprookjesachtige zaken op zijn bord, zoals akoestische waarden en stikstofemissie. ,,De kampvuren in de Winter Efteling mogen vanaf 2020 door de strengere eisen niet meer branden. Al komen we volgens de huidige berekeningen per saldo op nul uit. Waar we op de ene plek te veel stikstof produceren, moet het elders in het bedrijf minder.”

 1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”
 2. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
  kaart

  Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

  LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.