Volledig scherm
Entree van de Efteling.

Verdwijnen De Horst pijnpunt in uitbreidingsplannen Efteling

LOON OP ZAND - De afsluiting van de Horst, (de oude weg tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel), is volgens de inwoners van Loon op Zand, onacceptabel. Dit bleek donderdagavond tijdens een inspraakavond die de Efteling, samen met de gemeente Loon op Zand in De Venloene organiseerde.

De Efteling moet volgens de directie vóór 2020 uitbreiden, omdat anders op langere termijn overname dreigt. In de plannen van de Efteling is geen plaats meer voor De Horst. Alleen een fietspad van Loon naar Kaatsheuvel zal overblijven. Dit ging de Loonse toehoorders te ver.

Vooral het Kerkdorp Loon op Zand zou hierdoor afgesloten worden van Kaatsheuvel. Ook zou de verkeersdruk op de Duyksehoef te groot worden. Daarnaast zouden de gevolgen voor de Kinkenpolder niet te overzien zijn. De zaal bepleitte om naast het fietspad een weg aan te leggen voor het langzaam verkeer, het agrarisch verkeer en mensen die graag de oversteek maken naar de bossen.

Kansen
Een ander punt is de Eftelingsestraat. De Efteling wil deze verbreden en als toegangsweg gaan gebruiken naar de parkeerterreinen. Dit zou de Europalaan, waar de druk nu te groot is, ontlasten. De druk op de Europalaan is momenteel een doorn in ’t oog van de Efteling. De Efteling is in gesprek met de steden in de regio. Ze verwacht dat er 5000 bedden bij komen, en voor de gemeente Loon op Zand minimaal 1500. Volgens de Efteling liggen daar dus de kansen voor Loon op Zand.

Volgende week woensdag 27 mei is er in Kaatsheuvel een tweede informatiebijeenkomst.

Tilburg e.o.