Volledig scherm
Het oudste gebouw van Kaatsheuvel. © Jan in 't Groen

Vergeten 'd'auw school' Kaatsheuvel gesloopt

KAATSHEUVEL - Momenteel wordt het oudste gebouw van Kaatsheuvel gesloopt. Uit de overleveringen blijkt dat het gebouw, wat tot begin deze week stond in de doorsteek van de Hoofdstraat naar de Action in Kaatsheuvel, reeds in 1610 bestond en dat er in 1615 voor het eerst melding werd gemaakt van een school in Kaatsheuvel. 

Volgens velen een door de gemeente Loon op Zand en ook wel een beetje door de Heemkundekring een 'vergeten juweeltje'. Hans Leergangers: ,,Begin vorige eeuw (in ieders geval vóór 1917) werd 'd'auw school' verbouwd en werden hier een aantal woningen in gecreëerd. In de laatste periode van haar leven werd door ons moeder Pietje Leeggangers Dekkers meerdere malen verteld dat zij hier op 20 april 1917, in d'auw school, zoals zij dat noemde, werd geboren. Toen ze nog mobiel was, werd dat verhaaltje iedere keer aan ons verteld wanneer zij met één van ons in de buurt van d'auwe school kwam."

 Pogingen om de school op de monumentenlijst te krijgen en te restaureren mislukte bij gebrek aan financiële middelen. Daarom gaat het 400 jaar oude pand nu tegen de vlakte.

Aan de kant van de Hoofdstraat, waar de oude school achter lag, moeten twee nieuwe winkels met daarboven vier appartementen verrijzen. Of de gevels in tact blijven is nog niet bekend.

Tilburg e.o.