Volledig scherm
Wethouder Kees Grootswagers (op de voorgrond) heeft alle zaken met financiële impact 'on hold' gezet. © J Ointgroen

Verhoudingen in politiek Loon op Zand op scherp

LOON OP ZAND - De mededeling van B en W van Loon op Zand om alle nieuwe uitgaven te bevriezen vanwege de miljoenentekorten van de gemeente heeft de verhoudingen in de Loonse politiek op scherp gezet. Ook tussen de coalitiepartijen.

De fractie van Voor Loon dreigt namelijk uit de coalitie te stappen als er geen geld voor de nieuwe Wetering in Loon op Zand wordt vrijgemaakt. ,,Wij verbinden hier ons politieke lot aan", aldus fractievoorzitter Bart Van Drunen, die vindt dat je de mensen van de Wetering Plan Groep geen jaren kunt laten werken om vervolgens nul op het rekest te krijgen. Bovendien vindt hij dat de Loonse bevolking recht heeft op een vernieuwde accommodatie.

Druk op de knop

Vorige week werden met de Toekomstagenda nog grootse plannen gelanceerd, nu blijkt er geen geld voor nieuw beleid te zijn. De raadsfracties vragen zich af op wethouder Kees Grootswagers (CDA, financiën) nog grip heeft op de situatie. ,,U moet toch door één druk op een knop kunnen zien hoe de gemeente er financieel voor staat?", vroeg fractievoorzitter Frank van Wel van de VVD donderdagavond boos tijdens de raadsvergadering.

Volgens Grootswagers heeft hij tussentijds de begroting bijgesteld, maar is het Rijk de onzekere factor in deze. ,, Vandaar dat ik op de rem trap. Ik betreur het ten zeerste en biedt daarvoor mijn oprechte excuses aan."

Het begrotingstekort over 2019 kan mogelijk oplopen tot 4 miljoen euro en de drie jaren daaropvolgend kampt de gemeente met een structureel tekort van 3 miljoen euro. De problemen zitten met name in de posten jeugdzorg (1,4 miljoen euro), leerlingenvervoer (200.000 euro), hulp in de huishouding (7 ton) en afvalverwerking (ruim 8 ton). Mogelijk levert het niet compenseren van de cao-verhogingen van de ambtenarensalarissen door het Rijk een tekort op van 1,2 miljoen euro. ,, Dat overziende heb ik het college geadviseerd alle zaken met een financiële impact on hold te zetten", zo luidt de boodschap van de wethouder. Volgens Grootswagers is het ontstane gat over 2019 te dichten met de huidige reserves, maar zit hem de pijn in de daaropvolgende jaren.

Zware kritiek

De totaal onverwachte mededeling sloeg in als een bom bij de fracties. Er volgde vanuit de oppositiepartijen zelfs een motie van wantrouwen tegen Grootswagers, die volgens oppositiepartijen de raad in Loon op Zand (te) vaak te laat informeert. Wethouder Grootswagers wilde gisteren nog niet terugkomen op de kwestie.

Tilburg e.o.