CArnavalsfeets voor mensen met een verstandelijke beperking in De Wetering in Loon op Zand.
Volledig scherm
CArnavalsfeets voor mensen met een verstandelijke beperking in De Wetering in Loon op Zand. © Roel van der Aa

Verstandelijk gehandicapten vieren carnaval in Loon op Zand een week eerder

LOON OP ZAND - Heel Loon op Zand loopt er keurig netjes bij. Immers, het is zondag. Maar neem een kijkje bij De Wetering, dan zie je daar vreemd volk rondlopen. Een man, verstopt in een krokodillenpak, een vrouw gehuld in kleding die het Koninklijk Huis niet zou misstaan. Hier wordt carnaval gevierd. Kennelijk hebben ze lak aan de agenda, want het zottenfestijn gaat eigenlijk pas komend weekend beginnen. 

Dat het eerder gebeurt, heeft alles met de doelgroep te maken, zegt Wim Aussems. "Ze zijn verstandelijk gehandicapt. Dan is het heel lastig om met carnaval zelf in de vaart der volkeren mee te gaan", zegt de voorzitter van Stichting Gehandicapten Carnaval Midden-Brabant. "Voelen ze zich verloren. In een beschermde omgeving vinden ze het veel gezelliger om met hun eigen mensen om te gaan." 

Volgens Aussems kijken de gehandicapten heel het jaar uit naar dit evenement. "Als ik in Kaatsheuvel over straat loop, word ik regelmatig aangeklampt. Willen ze weten wanneer het weer zover is." Ook Martijn Mutsaers (27), die gekleed is in een Schotse rok met wit overhemd - alles strak, keurig gestreken door zijn moeder - is gek op dit evenement. "Er zijn verschillende optredens. Ook doe ik mee met de playbackwedstrijd. Deze keer met Donder en bliksem van Guus Meeuwis." Een jury is er niet om de tien nummers te beoordelen. Bekers ontbreken, wel krijgen alle deelnemers aan The Voice of Brabant een oorkonde. Doe je mee, zo meent de organisatie, dan ben je al een winnaar. 

Te gekke middag

De zaal leent zich voor een te gekke middag. Niet te groot, mooi aangekleed. Tegen halftwaalf is het nog rustig. De stoelen zijn bezet, de feestvierders hangen aan een staantafel. Eerst moet Aussems zijn openingswoordje doen, daarna gaat met het opzwepende slagwerk van drumband Prins Maurits het dak eraf. Een punt van aandacht is er nog wel, zegt Aussems. "We eindigen altijd met friet en een frikadel. Daar zijn ze gek op, het liefst stormen ze daar met z'n allen op af. Maar daar anticiperen we goed op, hoor." 

Een natje en droogje kost geld. Sponsors zorgen voor de inkomsten. En - dat is een primeur - de gemeente Loon op Zand heeft voor de 38e editie voor de eerste keer een subsidie toegekend. Aussems: "Daar zijn we heel blij mee, je moet te toch rond zien te breien. Het zou mooi zijn als ook andere gemeentes in Midden-Brabant een steentje zouden bijdragen." 

Gehandicaptenbal

Volgende week is het echte carnaval. Martijn zal zeker wat van meekrijgen. Hij gaat naar buurthuis De Rode Loper in zijn woonplaats, naar het gehandicaptenbal in Haarsteeg. Maar leuker dan in De Wetering wordt het volgens hem niet. "Hier ken ik veel mensen." Ondertussen zwaait hij naar een bekende. Het feest moet nog beginnen, de middag voelt voor hem nu al als geslaagd.

Tilburg e.o.