Volledig scherm
Debbie Mutsaers van Mutsaers Lederwaren. © Beeld Werkt

VIDEO: Ook New York wil tassen van Kaatsheuvels familiebedrijf

KAATSHEUVEL - Debbie Mutsaers (25) timmert met Mutsaers Lederwaren hard aan de weg. Tweeënhalf jaar geleden nam ze als derde generatie het bedrijf van haar vader over. In die tijd ontwikkelde ze onder meer een nieuwe lijn en kwam er een webshop, allemaal vanuit Kaatsheuvel. Inmiddels worden de tassen ook in Amerika verkocht.

Natuurlijk heeft ze nagevraagd waar de plotselinge vraag vanuit New York precies vandaan kwam. Het modebedrijf dat haar tassen daar verkoopt, antwoordde dat een Amerikaans fotomodel één van haar tassen op Instagram had geliked. Mutsaers: ,,Welk model het was, weet ik niet. Dat zouden we inderdaad eens moeten achterhalen."

Mutsaers groeide op in Sprang-Capelle en deed een studie Accountancy. Die liet ze voor wat het was, veel liever werkte ze in de zaak van haar vader. Dat was in 2012, drie jaar later nam ze het bedrijf over. Een opleiding binnen de leerlooierij volgde Mutsaers niet. ,,Niet nodig", zei vader Wim. Hij dacht haar het vak prima zelf te kunnen leren. Dat is gelukt. In Milaan volgde ze nog wel een cursus patroontekenen. Nu wandelt ze als directeur van Mutsaers Lederwaren vijf dagen in de week de fabriek in Kaatsheuvel binnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Schuur in Waalwijk

Al in 1962 richtten haar grootouders Jan en Annie Mutsaers het bedrijf op, toen nog in een schuur in Waalwijk. Op het moment dat de smederij van de vader van Annie vrij kwam, verhuisde het echtpaar de zaak naar Kaatsheuvel. Na enkele jaren vanuit de Julianastraat te hebben gewerkt, betrok Mutsaers Lederwaren in de jaren tachtig het huidige pand aan de Verzetstraat. Het was ook in die tijd dat vader Wim de zaak van zijn vader overnam. Een goed kwaliteitsproduct laten zien en het gevoel van een familiebedrijf overbrengen, dat is wat Mutsaers wil. Het logo van het bedrijf helpt daar ook een handje bij. Sinds een jaar of vijftien is het familiewapen uit 1271 op alle tassen te zien.

Samen met vier personeelsleden ontwerpt en maakt ze alle tassen, die ondertussen worden verkocht in Berlijn, Alicante, Lille, Parijs, Tokyo, Kopenhagen en nu ook in New York. Die laatste bestemming bezoekt Mutsaers eind dit jaar, begin volgend jaar. ,,Even kennis maken", licht ze toe. ,,Belangrijk voor het persoonlijk contact en het geven van wat extra informatie. En natuurlijk wil ik ook de winkels zien waar de tassen liggen."

Tilburg e.o.