Volledig scherm
De gevonden trouwring. © Vincent van Kuijck

Wie trouwde er op 19 januari 1950? Bodemspeurder vindt trouwring in Loonse akker

KAATSHEUVEL - Het moet de trouwring van een man zijn, hij is lang gedragen en nogal groot. ,,Bij mij valt hij zo van mijn ringvinger", zegt Vincent van Kuijck. Hij vond de ring toen hij met zijn metaaldetector in het buitengebied van Loon op Zand naar bodemschatten speurde. 

,,De datum 19-1-1950 staat er in gegraveerd en vier initialen, waarvan eentje niet meer leesbaar is. De man is of zou dus over enkele dagen zeventig jaar getrouwd zijn. Ik zou het heel gaaf vinden als ik de trouwring aan de eigenaar of diens nabestaanden kan teruggeven.”  

Van Kuijck vermoedt dat het iemand uit de omgeving moet zijn. De ring kwam eind december uit de grond op een akker aan het Kraanven. ,,Ik ben meteen naar de bewoners aan de overkant gegaan, maar de ring was niet van hen.” 

Archief burgerlijke stand

Een bericht in de Facebook-groep ‘Kaatsheuvel van toen’ leverde tot dusver niets op. ,,Ik heb nu een mailtje gestuurd naar het Regionaal Archief in Tilburg. Zij kunnen misschien uit de burgerlijke stand achterhalen wie er op de genoemde datum getrouwd zijn.”

Van het geld dat hij een paar jaar geleden kreeg bij zijn 25-jarig jubileum als leraar wis- en natuurkunde aan de Walewyc-mavo in Waalwijk kocht Vincent van Kuijck een metaaldetector. Sindsdien beoefent hij fanatiek en met heel veel plezier zijn hobby. ,,Zo vaak als ik kan, trek ik er op uit. Het is een leuke en lekker ontspannende bezigheid.” 

Romeinse denarius uit 222

Er valt volgens hem nog heel wat te vinden aan historie in de grond. ,,De oude muntjes vliegen soms om mijn oren. Koperen duitjes vooral, maar ook zilver geld en ik heb zelfs een Romeinse denarius uit het jaar 222 naar boven gehaald. Verder musketkogeltjes, gespen van schoenen en knopen van militaire kleding.”    

Volledig scherm
De trouwring te midden van andere bodemvondsten. © Vincent van Kuijck
 1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”
 2. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
  kaart

  Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

  LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.