Volledig scherm
De voordeelpas voor de Loonse minima. © Gemeente Loon op Zand

Wmo Adviesraad: voordeelpas Loonse minima moet 300 euro blijven, verlaging naar 180 euro ‘stuitend’

KAATSHEUVEL - De Wmo Adviesraad van Loon op Zand vindt dat het te besteden bedrag op de Samen-Loont-pas voor de minima 300 euro moet blijven. Het college heeft de waarde voor dit jaar verlaagd naar 180 euro per pashouder.  

,,Bij dat besluit is de WAR niet vooraf betrokken geweest. Daarom hebben wij noodgedwongen gebruik gemaakt van ons recht om ongevraagd advies te geven", zegt voorzitter Henk Schouwenaars. 

De WAR heeft met ‘verwondering en teleurstelling’ kennis genomen van de aanpassing van de regels voor de pas. 

Voor de allerarmsten

,,Een verlaging met veertig procent achten wij disproportioneel en buitengewoon onwenselijk. De noodzaak ontbreekt ook gezien het beschikbare budget. De maatregel is stuitend voor de allerarmsten in onze gemeente en staat haaks op de wens van de bevolking. Inwoners hebben in de enquête over het begrotingstekort aangegeven dat ze geen bezuinigingen in het sociale domein willen.”

Niet meer apart declareren

Het college verwijst in haar beslissing naar de beeldvormende raadsvergadering van eind november. Uit die discussie hebben B. en W. de conclusie getrokken dat het bedrag omlaag kon en dat de pashouders voortaan periodiek betaling ontvangen. Ze hoeven dan niet meer iedere uitgave apart te declareren. 

Tegelijk betekent dat voor de gemeente veel minder administratieve rompslomp. Uitvoering van deze minimaregeling kostte daardoor 77.000 euro, terwijl voor 87.000 euro aan vergoedingen werd uitgegeven. Over die scheve verhouding had de WAR al eerder kritiek geuit. 

Groei naar 800 deelnemers

Streven is dat meer gezinnen en alleenstaanden met een heel laag inkomen de Samen-Loont-pas aanvragen. Vorig jaar had slechts 28% van de doelgroep een pasje. Het college wil dit jaar doorgroeien naar 35%, ofwel zo’n 800 deelnemers. Uiteindelijk zou de helft van alle rechthebbenden mee moeten doen. 

De gebruikers waren tevreden over de bestaande regeling. Volgens de Wmo Adviesraad moet de gemeente niettemin de toegankelijkheid verbeteren. 

Raad februari

De WAR heeft op haar ongevraagde advies geen reactie meer ontvangen van het college, aldus Schouwenaars. Vanuit de politiek is alleen door Pro3 steun toegezegd. Hoe de overige partijen erover denken, zal in februari blijken als de gemeenteraad een besluit moet nemen over de gewijzigde spelregels voor de pas.   

Lidmaatschap sportclub of dagje uit

De Samen-Loont-pas kan onder meer worden gebruikt voor het lidmaatschap van sportverenigingen, zwembaden en de bibliotheek of een dagje uit naar een museum, dierenpark of pretpark. Ieder gezinslid vanaf 4 jaar heeft 180 euro te besteden. 

Zwemdiploma en schoolreisje

Los hiervan kunnen kinderen vanaf 5 jaar hun zwemdiploma A en/of B halen. Leerlingen op het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van de basisschool hebben 150 euro extra voor schoolreisjes, excursies en het aanschaffen van schoolmateriaal. 

De aanvullende financiële bijdrage voor gepensioneerden is komen te vervallen. Volgens de gemeente werd die maar beperkt benut.  

 1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

  KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”
 2. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
  kaart

  Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

  LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Tilburg e.o.