Volledig scherm
Archieffoto chloorongeval zwembad Vital in Loon op Zand.

Zwembadeigenaar in Loon op Zand schuldig aan chloorgasongeluk

DEN HAAG/LOON OP ZAND - De Raad van State vindt dat Vital BV van zwembadeigenaar Kees Pepping wel degelijk verantwoordelijkheid draagt voor een chloorgasongeluk in het therapeutische zwembad Vital in Loon op Zand. Om die reden mocht de Arbeidsinpectie Vital BV een boete van 5400 euro opleggen.

Volgens Pepping had het bedrijf alle mogelijke veiligheidsmaatregelen genomen om ongelukken met chloorgas te voorkomen. Zo heeft het bedrijf bij de opslag van het chloor en andere chemische middelen zich aan alle mogelijke voorschriften gehouden. De Raad van State stelt evenwel vast dat het ongeluk werd veroorzaakt door een vastzittende vlotter in met chloormengsysteem en niet door een ondeugdelijke opslag van de chemicaliën.

Vital heeft ten tijde van het ongeluk op 18 september 2012 onvoldoende de chloor- en zwembadwaterinstallaties gecontroleerd. Daardoor zag het bedrijf een vastzittende vlotter over het hoofd en kwam er een bel chloorgas in het zwembad vrij. Juist op dat moment waren acht kinderen en twee zwembegeleiders in het bad aanwezig. Die kregen ademhalingsmoeilijkheden en het zwembad werd onmiddellijk ontruimd.

Tilburg e.o.