Volledig scherm
© stock.xchng

4000 euro boete voor te veel kippen op Rossums bedrijf

ARNHEM – Een pluimveebedrijf uit Rossum, dat meer kippen hield dan was toegestaan, is door de economische politierechter in Arnhem veroordeeld tot een boete van 4000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Het bedrijf kreeg als waarschuwing nog een voorwaardelijke boete van 1000 euro opgelegd, omdat de boekhouding niet goed was bewaard.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde vorig jaar dat er meer kippenvoer in het bedrijf omging dan nodig zou zijn voor het aantal kippen dat het bedrijf mocht houden. Toen de pluimveehouder niet de juiste gegevens uit de boekhouding kon verschaffen, maakte de NVWA een eigen berekening. Boven de rechten voor 12.500 kippen zou het Rossumse bedrijf in 2013 bijna 900 kippen te veel en in 2014 bijna 1200 kippen te veel hebben gehouden.

'Inschattingsfout'
​De officier van justitie eiste onvoorwaardelijke boetes van 4000 en 1500 euro tegen het pluimveebedrijf. Daarnaast eiste de aanklager dat het bedrijf nog eens ruim 3200 euro moet betalen, het voordeel dat het bedrijf door de overtreding zou hebben gehad. De raadsman van het Rossumse bedrijf benadrukte dat de pluimveehouders een inschattingsfout hebben gemaakt en meer pluimveerechten hadden moeten leasen.

De politierechter hield er rekening mee dat het bedrijf nooit eerder in de fout is gegaan en dat de sector het op dit moment zwaar heeft. Daarom legde ze een groot deel van de straf voorwaardelijk op. Ook kwam ze met 2857 euro op een lager bedrag uit dat het bedrijf aan onterecht verkregen voordeel moet terugbetalen.

  1. Veel steun voor zwangere vrouw en buren met jonge baby na 'hennepbrand', verdachte zit nog vast

    Veel steun voor zwangere vrouw en buren met jonge baby na 'hennepbrand', verdachte zit nog vast

    VELDDRIEL - De zwangere vrouw die tijdelijk dakloos is na de brand in een complex in Velddriel, krijgt van verschillende kanten hulp aangeboden. Ook haar buren, met een baby van een week oud, krijgen steun. Andere moeders willen hen waar mogelijk graag helpen met nieuwe spulletjes. De eigenaar van het pand, die werd opgepakt na de vondst van twee hennepkwekerijen, blijft ondertussen vast zitten.

Zaltbommel e.o.