Volledig scherm
Marco Verhoeven (links) kweekte voor de expositie echte champignons in een zeecontainer © Peter De Bruijn

Bakker en Mercedesdealer profiteerden mee van 'witte goud' dat Kerkdriel weelde bracht

KERKDRIEL - Voormalig champignonkweker Wiel Clabbers en voorzitter Ansfried Goesten hebben zondag de expositie 'Champignoncultuur in Maasdriel' geopend. De tentoonstelling met onder meer oude foto's, machines en een zeecontainer waarin echte champignons worden gekweekt, is in het Driels Museum in Kerkdriel te zien.

In de jaren zeventig was een deel van Maasdriel één van de centra van de champignonindustrie in ons land. Er werkten toen naar schatting vierduizend mensen in ongeveer 250 champignonkwekerijen. ,,De hele Drielse gemeenschap profiteerde mee van 'het witte goud'; van de bakker tot de Mercedesdealer", aldus Goesten in zijn toespraak."

"Mogelijk een eerste stap naar een echt champignonmuseum in deze regio", suggereert Wiel Clabbers, bestuurslid van verscheidene champignonorganisaties. ,,Er bestaat een mooi spreekwoord: het echte nieuwe ontkiemt slechts aan het oude. Dat gaat met vallen en opstaan. Zo is het ook met de champignonteelt gegaan."

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Marius en Jaan Piels bij hun eigen foto's © Peter De Bruijn

Voormalig champignonteler Marius Piels uit Kerkdriel ziet zichzelf op een antieke foto op hooibalen tussen stapels champignonkisten in de expositie terug. ,,Dat vinden we wel leuk", zegt Jaan. ,,Het is weer eens wat nieuws", vult Marius aan. Ik ben één van de kwekers van het begin."

Piels begon in 1954 met champignons. ,,Alles ging met de hand. Het was zwaar werk in warme, vochtige en donkere cellen", zegt hij. "Waarom? We moesten iets verdienen hè."
Jaan gaat verder: ,,Die paddenstoelen groeiden op verschillende hoogten. De vrouwen plukten vaak onderin."

De expositie 'Champignoncultuur in Maasdriel' is elke zondag tussen 14.00 uur en 17.00 uur en maandagavond tussen 19.30 uur en 22.00 uur in het Driels museum te zien. Groepen kunnen eventueel op een ander moment een afspraak maken.

Volledig scherm
Veel genodigden namen een kijkje in de expositierumte © Peter De Bruijn
Volledig scherm
Foto's kijken en herinneringen ophalen © Peter De Bruijn
Volledig scherm
Voorzitter Ansfried Goesten van het Driels Museum opent de deur naar de nieuwe expositie © Peter De Bruijn
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement