Volledig scherm
Martin Conrads © Annemiek Steenbekkers/BD

Bommelaar Martin Conrads heeft van fascinatie voor draaiorgels broodwinning gemaakt

KERKDRIEL/ZALTBOMMEL - Zodra zijn beentjes hem konden dragen, liep Martin Conrads (46) door de Bommelse binnenstad achter het draaiorgel aan. Van zijn fascinatie voor orgels en vooral de techniek erachter heeft hij zijn beroep gemaakt.

Conrads is orgelbouwer, met als specialisme restauratie. Dat werk brengt hem in alle uithoeken van de wereld. Zijn werkplaats heeft hij in Kerkdriel.
Fascinerend
Terugkijkend weet Conrads dat-ie als klein jongetje al maar wat graag over de schouder van de klokkenmakers meekeek, in de werkplaats achter de juwelierszaak van zijn ouders. "Ik vond het geweldig om te zien hoe ze een klok helemaal uit elkaar haalden en weer in elkaar wisten te zetten. Bij zo’n draaiorgel vroeg ik me als kind al af hoe die beelden konden bewegen en waar dat stangetje waar ze aan vastzaten naartoe liep. En als er een storing was met het orgel in Bommel, dan móest ik er bij zijn als het gerepareerd werd.” Thuisblijvers
Hij loopt nog altijd op zaterdag met draaiorgel De Bloemenmeid door Zaltbommel "Heerlijk om te doen, je spreekt zoveel mensen en hoort zoveel verschillende verhalen. Zaltbommel is het ook gewend. Sommigen blijven er voor thuis om het draaiorgel te horen spelen.”
In het Brabants Dagblad, editie Den Bosch inclusief Bommelerwaard, van woensdag 8 juni een uitgebreid interview met Martin Conrads.

Zaltbommel e.o.