Volledig scherm
Burgemeester Prick praat met leerlingen van groep 7&8 van basisschool De Schakel die protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in Maasdriel. Achter hem een deel van de CDA-fractie in Maasdriel. © Annemiek Steenbekkers

Coalitie stelt opzeggen biebvoorziening jaar uit; college gaat broeden op alternatief

*UPDATE, 23.00 uur* KERKDRIEL - Niet eind dit jaar maar eind volgend jaar het convenant met Bibliotheek Rivierenland opzeggen, zodat het college van B. en W. meer tijd heeft om te komen met een alternatieve, financieel onderbouwde bibliotheekvoorziening. Dat is de uitkomst van de discussie rond de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in Maasdriel.

Er was een lange schorsing in de tweede termijn van de algemene beschouwingen voor nodig om te komen tot dit wijzigingsvoorstel van de coalitiegenoten CDA en SSM. Zij halen het budget voor de alternatieve bibliotheekvoorziening uit een meevaller van 100.000 euro bij de aanbesteding van MFC De Kreek.
Wethouder Marian Blaauwhof kon zich vinden in het wijzigingsvoorstel. Dat gold niet voor de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en VVD.
Er zijn in twee weken tijd in Maasdriel 4831 handtekeningen verzameld tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in Maasdriel. Deze werden donderdag aan burgemeester Prick overhandigd door Gaby Lafeber, directeur van Bibliotheek Rivierenland. Vanuit het onderwijs, Bibliotheek Rivierenland en de dorpsraden van Rossum, Alem, Heerewaarden en Velddriel verzochten zes insprekers de Maasdrielse politiek donderdagavond met klem de voorgenomen bezuiniging niet ten uitvoer te brengen. Voorafgaand aan de raadsvergadering protesteerden leerlingen van de groepen 7&8 van basisschool De Schakel uit Ammerzoden door zittend in de hal van het gemeentehuis te lezen.
Het Maasdrielse college van burgemeester en wethouders wilde het contract met Bibliotheek Rivierenland eind dit jaar opzeggen en de subsidie van 300.000 euro in een paar jaar tijd afbouwen.

Het Brabants Dagblad is in het gemeentehuis in Kerkdriel om verslag te doen van de begrotingsvergadering. Volg het laatste nieuws donderdagavond via bd.nl/maasdriel en via twitter: @bdbommel.

Lees vrijdag meer over de gemeenteraad in het Brabants Dagblad, editie Bommelerwaard.

Volledig scherm
Leerlingen van groep 7&8 van basisschool De Schakel in Ammerzoden protesteren in de hal van het gemeentehuis tegen de voorgenomen bezuinigingen op de bibliotheken in Maasdriel. © Annemiek Steenbekkers