Volledig scherm
Thea van den Wildenberg. © Sharon Willems

'De Rooie Bal' uit Rossum speelt wat in haar levensloop past

ROSSUM - Als klein meisje werd ze al op het biljart in haar vaders café in Den Bosch gehesen. Zingen heeft Thea van den Wildenberg (62) uit Rossum altijd wel gedaan, maar ze moest 47 worden om haar grootste wens uit te zien komen: het bespelen van een instrument.

Die wens kwam uit toen ze een trekzak over kon nemen van iemand in het dorp. „Als ik mijn trekzak pak komen de liedjes vanzelf. Ik geniet van de optredens midden tussen de mensen, maar ook heel erg van thuis tijdens het koken van de aardappelen even een stukje spelen. Éven dat geluid horen, rustig worden en mijn hoofd leegmaken.” Thuis heet ze Thea, met de trekzak op schoot en in vol ornaat gekleed noemt ze zichzelf Theodora de Rooie Bal.

Haarkleur

​„De Rooie Bal verwijst naar mijn haarkleur. Ik ben niet meer rood, maar dat ben wel heel erg geweest.” Net als haar vader Gradus van den Wildenberg en oma Anna.
Haar optredens zijn heel divers. Van het trekzakfestival in Enkhuizen tot een 50-jarige verjaardag, van Zomer in Gelderland in Rossum naar het Miraokuls Spektaokul op de Bossche Markt en door naar Effe noar Geffe. „Ik raak geïnspireerd door dingen die ik om mijn heen zie gebeuren en die ik meemaak. Op de trekzak speel ik op mijn manier. Liedjes die in mijn levensloop passen. Ik speel en jij mag meeluisteren.”

​In het Brabants Dagblad, editie 's-Hertogenenbosch inclusief Bommelerwaard van woensdag 24 augustus een uitgebreid interview met Thea van den Wildenberg

Bewerkt en gezongen door Theodora. Opgenomen in het kerkje van Nuis in 2014
Tijdens het Vechtfestival te Ommen (2008) waar ik video opnamen maakte kwam ik Theodora tegen die op verschillende boten (bakdekkers van de Oude Glorie) een optreden verzogde. Na de opnamen vroeg ik of ik de opname openbaar mocht maken en gaf ze me direct toestemming. Ik ben er zeker van dat dit door haar zelf geschreven lied U een andere kijk op het leven geeft.
Oeteldonk 11x11+11 jaar... Okt 2014 Een mooi afscheidsfeestje voor de medewerkers van het Miraokul Spektaokul op de Bossche markt. Videofilmpje gemaakt door William Bekker.

Zaltbommel e.o.