Volledig scherm
© Annemiek Steenbekkers/BD

Dierenbescherming pleit voor stop Hedelse paardenmarkt

HEDEL - Komende maandag kruisen de wegen van handelaren, kroegtijgers en dierenvrienden elkaar weer op de Paardenmarkt in Hedel. Voor de een feest, voor de ander puur handel, voor een derde dierenleed. De Dierenbescherming vindt dat de markt moet stoppen.

Een keer per jaar barst Hedel uit zijn voegen. Komend weekeinde wordt het dorp van nog geen vijfduizend inwoners weer overspoeld door 30.000 bezoekers en dik 1.200 paarden, pony’s en ezels, in de opmaat naar het volksfeest op maandag. Kermislawaai en de geur van paardenpis, mest, bier, beenham en snert bepalen de sfeer.

Spanning en leed
Het dorp koestert de traditie, maar de Dierenbescherming vindt dat de markt moet stoppen, omdat die voor de dieren te veel spanning en leed oplevert. Het kermislawaai, de mensenmassa en de matige verzorging zijn voor de dierenbeschermers de stenen des aanstoots. Hedel zou het best kunnen houden bij braderie, kermis en feest, vindt zij.

Economisch belang
Voorzitter August van den Anker van de Hedelse paardenmarkt gruwt bij het idee dat de paardenmarkt zou verdwijnen. „Die is nog steeds van economisch belang. Een aanvoer van rond de 2.000 paarden en pony’s, zoals een tiental jaren terug, zit er waarschijnlijk niet meer in. Maar met tussen de 1.200 en 1.300 dieren heeft de paardenmarkt nog altijd een gezonde toekomst”, zegt hij.

De afgelopen jaren heeft het bestuur er hard aan getrokken om de markt ook voor de dieren beter te maken. Er is meer ruimte voor de markt gemaakt, de regels voor het welzijn voor de dieren zijn verbeterd en er is gratis hooi en water voor de paarden. Studenten van Helicon in Den Bosch en Nijmegen helpen bij het uitdelen hiervan en lopen mee met dierenartsen, die de gezondheid van de dieren controleren.

Lees meer over de paardenmarkt Hedel in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch van woensdag 2 november.

Zaltbommel e.o.