Volledig scherm
Mos van Ommeren (li) en Huub Mombers (re) stoppen met het beheer van het dorpshuis in Alem. © Cor de Kock

Dorp Alem heeft vertrekkende beheerders van dorpshuis omarmd

ALEM - Twee mannen uit Druten die in 2011 in Alem neerstreken om dorpshuis De Drie Linden te gaan bestieren. „Oei”, zei iemand, toen hij van onze plannen hoorde. „Zou je dat wel doen. Maar die ‘oei’ was helemaal niet nodig. We hebben nooit één vervelend woord gehoord in Alem over het feit dat wij een stel zijn.”

Via zijn Nederlands Dakpannen Museum, gevestigd sinds 2004 in het voormalig Nederlands hervormde kerkje in Alem, kwam Huub Mombers (66) op het spoor van het nabijgelegen dorpshuis. Samen met Mos van Ommeren (59), die sinds eind 2013 meedraait ('mijn eigen bakkerswinkel liep niet meer'), betrok hij de dienstwoning naast De Drie Linden.

„Het dorpshuis in Alem wordt intensief gebruikt. Soms zijn we zeven dagen per week in touw. Ik heb een hoop bijzondere verhalen gehoord en dingen zien gebeuren. Alem is een bijzondere gemeenschap. Sociaal en meelevend. De mensen hier zijn uit het juiste hout gesneden”, aldus Mombers.

Stapje terug
De aankondiging van hun vertrek per 1 september doet zeer in Alem. Het dorp heeft de mannen omarmd. „We gaan terug naar Druten. We hebben al verschillende reacties gehad van mensen die het jammer vinden.” Het was in eerste instantie hun bedoeling dat Mombers een stapje terug zou doen en dat Van Ommeren nog even door zou gaan als beheerder. Maar door een te groot verschil van inzicht met het bestuur van het dorpshuis gaat dat plan volgens hen niet door. „Het bestuur wil het dorpshuis laagdrempelig houden door vast te houden aan lage consumptieprijzen. Op zich een goed principe, maar ook achterhaald. Het werkt remmend.” Zijn Dakpannen Museum houdt Mombers aan.

De twee geven op zondag 28 augustus van 15.00 tot 18.00 uur een afscheidsreceptie in ‘hun’ dorpshuis.

Lees zaterdag 25 juni een uitgebreid interview met de vertrekkende beheerdes van het Alemse dorpshuis in het Brabants Dagblad, editie Den Bosch/Bommelerwaard.

Zaltbommel e.o.