Volledig scherm
Eyes on Animals: welzijn dieren op paardenmarkten via wet afdwingen. © Annemiek Steenbekkers

Eyes on Animals: welzijn dieren op paardenmarkten via wet afdwingen

HEDEL - Ja, er zijn in de voorbije vijf jaar stappen gezet om het dierenwelzijn op de Hedelse paardenmarkt te verbeteren, stelt Eyes on Animals, maar het is bij lange na niet genoeg. De dierenwelzijnsorganisatie bepleit stikte handhaving op basis van wetgeving. Ook als dat betekent dat de markt korter en kleiner moet worden.

"We prijzen de organisatie in Hedel voor de manier waarop zij stappen heeft gezet om het dierenwelzijn te verbeteren", stelt Ingrid Ramaan van Eyes on Animals. Die organisatie is sinds 2010 in Hedel aanwezig om waar te nemen, vast te leggen en aan te kaarten (‘wij hebben geen handhavingsbevoegdheid’). "Maar het maximum wat zij kan doen is nu wel bereikt."

Handhaving
Wat Eyes on Animals betreft rest nog één middel: strikt handhaven op basis van wettelijke regels rond transport, identiteit zoals een paardenpaspoort of chips en gezondheid zoals medische ingangcontroles. "Daar geloven wij in, niet in een welzijnsprotocol zoals dat door de paardenmarktorganisaties is opgesteld." Ramaan snapt dat de Dierenbescherming haar handen van het protocol heeft afgetrokken. "Maar de paardenmarkt helemaal loslaten, is geen optie. Daar zijn de paarden de dupe van."

Controle
Ramaan: "Alle paarden en handelaren controleren, is onuitvoerbaar. Dus moet de schaal van de paardenmarkt omlaag, naar een paar honderd paarden en moet je de markttijd verkorten naar acht uur. Maar daar willen de organisaties niet aan." Eyes on Animals heeft haar zorgen neergelegd bij het Ministerie van Economische Zaken. Wat haar betreft moeten gemeenten meer gestimuleerd worden om strengere eisen te stellen aan de vergunningverlening voor paardenmarkten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement