Volledig scherm
Henny van Kooten © gemeente Maasdriel

Gemeente Maasdriel: spoedopvang vluchtelingen ja, langer wordt lastig

KERKDRIEL - De gemeente Maasdriel beschikt als het nodig is over meer dan voldoende ruimte voor de spoedopvang van vluchtelingen. Dat zei burgemeester Henny van Kooten donderdagavond aan het slot van de raadsvergadering. Bij deze vorm van opvang gaat het om een verblijf van maximaal 72 uur.

"Bij noodopvang gaat het om hallen waar 300 tot 600 mensen 6 maanden verblijven, bij tijdelijke opvang om recreatieparken waar 300 tot 800 mensen 1 tot 2 jaar verblijven en een regulier asielzoekerscentrum huisvest 300 tot 1500 mensen. Die huisvestigingsmogelijkheden moet je wel hebben als gemeente.” Daarmee gaf Van Kooten aan dat dergelijke langdurige opvangmogelijkheden in Maasdriel niet voor de hand liggen.

Contact met COA
Van Kooten reageerde daarmee op een motie van de PvdA en GroenLinks waarin zij het college aanspoorden actief contact te zoeken met het COA en de mogelijkheden van samenwerking met Zaltbommel te onderzoeken. "Dat laatste gebeurt al”, aldus Van Kooten. "Ik heb hierover bijna wekelijks contact met collega Albert van den Bosch. Vanuit het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum LOCC is ons geadviseerd niet zelf in contact te treden met het COA, maar het initiatief daar te laten liggen.”

Het Apollo Hotel in Zaltbommel werd eerder door GroenLinks geopperd als mogelijke opvanglocatie. Volgens Van Kooten is de eigenaar, een beleggingsmaatschappij, bezig met een eventuele overname.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen op bd.nl/vluchtelingen.

Zaltbommel e.o.