Volledig scherm
Sluis Andries. © Annemiek Steenbekkers/BD

Gemor over sluis Sint Andries in Heerewaarden

HEEREWAARDEN – Camping Heerewaarden vindt dat Rijkswaterstaat moet nadenken over de werking van Sluis Andries. De sluis staat volgens een woordvoerder van de camping steeds vaker open dan normaal.

‘Iedereen in de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal die hinder ondervindt van de sluis, meld het bij Rijkswaterstaat.’ Die oproep dook eind vorige maand op via de Facebookpagina van de Camping Heerewaarden. ‘Nog los van het feit dat het zeer irritant is dat sluis Sint Andries meermaals per dag openstaat, begint het ding ook steeds vaker storing te geven. Hetgeen naast het lange oponthoud zorgt voor gevaarlijke situaties omdat men vervolgens met de auto’s over de fietsbrug gaat.’

Steeds vaker open
„Het is echt wel serieus iets waar Rijkswaterstaat over na moet denken”, zegt een woordvoerster van de camping. „Wij snappen dat als het hoogwater is, de sluis vaker open staat, maar bij veel mensen leeft de indruk dat het de laatste tijd veel vaker gebeurt dan anders. Voor de mensen bij ons op de camping - veel Brabanders - is dat lastig. Je rijdt niet eventjes om.”

Vervolgonderzoek
Rijkswaterstaat bevestigt dat de sluis de laatste tijd te maken heeft gehad met storingen bij de aansturing van de sluisdeur en het hefvermogen van de brug. „Helaas hebben de onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen aan het bedieningssysteem nog niet helemaal tot het gewenste resultaat geleid. Er is vervolgonderzoek nodig, maar het is wel aannemelijk dat er nu al minder storingen optreden.”

Zaltbommel e.o.