Volledig scherm
Burgemeester Henny van Kooten reikt de gouden erepenning van de gemeente Maasdriel uit aan Gerard van den Anker. © Brigit Groeneveld/BD

Gerard van den Anker krijgt eerste gouden erepenning van Maasdriel

KERKDRIEL - Gerard van den Anker (46) heeft woensdagavond bij zijn afscheid als wethouder de gouden erepenning van de gemeente Maasdriel en de bijbehorende speld gekregen. 

Deze onderscheiding bestaat al meer dan vijftien jaar, maar dit is de eerste keer dat hij is uitgereikt. Van den Anker heeft er bijna twintig jaar lokale politiek op zitten. Hij begon in 1999 als raadslid voor het CDA en werd in 2002 wethouder. Dat bleef hij acht jaar. In 2010 ging hij vier jaar terug de gemeenteraad in, om vervolgens in 2014 weer voor vier jaar wethouder te worden. 

Fruittelers

Van den Anker had ook landelijke politieke ambities. Hij stond bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de lijst van het CDA, maar haalde het net niet. Van den Anker, die zelf fruitteler is, gaat nu aan de slag bij de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), waar hij volgende maand tot voorzitter benoemd wordt. 

Burgemeester Henny van Kooten sprak woensdagavond lovende woorden over Van den Anker. Hij roemde zijn dossierkennis, inzet, doorzettingsvermogen en humor. 'Golden boy', vatte hij het tot slot samen. Van den Anker kiest voor een bescheiden afscheid. Interviews en recepties wil hij niet. ,,Ik heb dit twintig jaar met passie en plezier gedaan. Het is goed voor Maasdriel dat er vers bloed in het college komt. En voor mij is deze stap ook goed, want ik heb nog volop ambities."

Nieuw college

De nieuwe wethouders van Maasdriel zijn woensdagavond ook beëdigd. Coalitiepartijen SSM en CDA leveren beide twee wethouders. Voor SSM zijn dat Jan-Hein de Vreede en Erik van Hoften en voor het CDA zijn dat Anita Sørensen en Peter de Vries. Zij gaan aan de slag met het bestuursakkoord dat de naam 'Samen werken aan een krachtig Maasdriel' draagt. Volgens SSM-fractievoorzitter en formateur Bart de Leeuw is bewust gekozen voor een akkoord dat niet in beton is gegoten. ,,We geven aan welke onderwerpen voor ons de komende vier jaar belangrijk zijn. De uitwerking tot concrete plannen willen we samen in de gemeenteraad doen."

Volledig scherm
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Maasdriel, inclusief de gemeentesecretaris. Van links naar rechts (achter) wethouder Peter de Vries, gemeentesecretaris Ad de Jong en burgemeester Henny van Kooten. Van links naar rechts (voor) de wethouders Erik van Hoften, Jan-Hein de Vreede en Anita Sørensen. © Gemeente Maasdriel
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement