Volledig scherm
Vrijwilliger Olaf van Bezoekerscentrum De Grote Rivieren © Iris van Iersel

Gewapend met boek of smartphone richting Sint Andries in Heerewaarden

HEEREWAARDEN - Wie nog nooit op het nieuwe fort Sint Andries is geweest, staat zeer waarschijnlijk even verdwaald om zich heen te kijken. Een stukje informatie over het fort is hier namelijk nergens te bekennen. Daardoor is het lastig om voor te stellen dat het een plaats is waar een rijkelijke geschiedenis schuilt. Gelukkig was daar zaterdagmiddag vrijwilliger Olaf van Bezoekerscentrum De Grote Rivieren, naar eigen zeggen ‘per ongeluk expert van het fort’.

Olaf verwachtte zaterdagmiddag ‘een stuk of 14 mensen’ die mee zouden gaan met een rondleiding over het fort, maar dat werden er uiteindelijk meer dan 30." Men was nieuwsgierig naar wat zich op het fort heeft plaatsgevonden én naar hoe het er vroeger uit zag. Daarom dook Olaf in het archief en had hij een map met oude tekeningen en foto’s meegenomen.

Toch bleek het soms lastig om een voorstelling te kunnen maken van iets wat op het oog niet meer zichtbaar is. “We willen in de toekomst wel graag informatiebordjes plaatsen”, vertelde Olaf. “Dat is fijner voor de mensen die hier niet eerder zijn geweest. Het is echter moeilijker gezegd dan gedaan. Als er afbeeldingen op de bordjes komen te staan, maar dan zit je met rechten en dergelijken. Het liefst zouden de foto’s van eigen hand moeten zijn.”

Wanneer het fort informatiebordjes krijgt, is nog niet duidelijk. Bezoekers die ‘expert’ Olaf niet aan hun zijde hebben, zullen dus nog even via internet en boeken aan hun informatie moeten komen.

Zaltbommel e.o.