Volledig scherm
© stock.xchng

Hedelse veehouder krijgt geen hogere koeiensoversteekvergoeding

DEN HAAG/HEDEL - De Hedelse melkveehouderij Van Zeelst-Van den Oord VOF krijgt niet meer schadegeld na de opwaardering van de Achterdijk tot hoofdverkeersweg en een daaraan gekoppeld koeienoversteekverbod.

De Raad van State stelt in een definitieve uitspraak dat de helft van de door Van Zeelst verwachte omzetschade van bijna 76.000 euro voor eigen risico van de veehouder komt. Maasdriel hoeft dan ook niet meer dan 38.000 euro aan Van Zeelst uit te keren.

Koeienoversteek
Van Zeelst heeft zo’n 120 koeien en voor de opwaardering liet hij zijn koeien regelmatig oversteken van zijn boerderij naar de weilanden aan de andere zijde van de weg. Dat kan nu niet meer. De gemeente en de melkveehouder hebben nog wel naar alternatieven gekeken, maar de aanleg van een koeientunnel was te duur.

Aanvankelijk stelde Maasdriel zelfs dat een schadevergoeding eigenlijk niet nodig was omdat het oversteken van koeien over de Achterdijk toch illegaal zou zijn. Dat vond de Arnhemse bestuursrechter onzin. Daarop besloot de gemeente Van Zeelst voor de helft tegemoet te komen. De Raad van State vindt dat redelijk.

Zaltbommel e.o.