Volledig scherm
Slachtoffer Chahid Yakhlaf vlucht (met zijn broer en een vriend) na de schietpartij in een witte Mercedes. Ze stranden in de Rooijensestraat in Hoenzadriel. © Bart Meesters / Meesters Multi Media

Hoe Kerkdriel betrokken raakte bij liquidatiegolf Amsterdamse onderwereld; zoveel kogels nooit in één keer afgevuurd

KERKDRIEL/HOENZADRIEL - Een kogelregen uit twee automatische wapens maakte op oudejaarsavond 2015 een einde aan het leven van de 27-jarige Chahid Yakhlaf. Deze zoveelste liquidatie in de Amsterdamse onderwereld voltrok zich op de camping in Kerkdriel, waar Yakhlaf zat ondergedoken. 

Hoe het zover heeft kunnen komen, is te lezen in ‘Afrekeningen’ van Parool-misdaadverslaggever Paul Vugts. Een boek om buikpijn van te krijgen.

Mocro-oorlog

Vugts volgt voor Het Parool al jaren de zware criminaliteit in Amsterdam. In het boek komt Yakhlaf regelmatig voor en ook zijn liquidatie op 31 december 2015 op camping Maaszicht wordt uitvoerig beschreven. En zo is de gemeente Maasdriel ongevraagd verbonden geraakt aan de ‘Mocro-oorlog’ die al een paar jaar in de hoofdstad woedt en al aan meer dan twintig mensen het leven heeft gekost.

De schietpartij met automatische wapens bij de ingang van de camping in Kerkdriel maakte anderhalf jaar geleden diepe indruk op de streek. Zoveel kogels waren in de Bommelerwaard nog nooit in één keer afgevuurd. En ook Hoenzadriel is het beeld van de bloedende Yakhlaf, die met zijn broer en vriend een paar kilometer wist te vluchten, nog niet vergeten. 

De ernst van deze zaak drong nog meer tot de streek door, toen Opsporing Verzocht op 1 november 2016 de bewakingsbeelden(zie hierboven) van de camping in Kerkdriel toonde. Daarop was de schietpartij gedetailleerd te zien en zag je op die zo herkenbare plek de kogels in het rond vliegen. 

Gewetenloos

Het boek van Vugts doet daar nog een schep bovenop. Zakelijk en zonder opsmuk schetst hij een ontluisterend beeld van een nieuwe generatie jonge criminelen, veelal van Marokkaanse komaf. Ze zijn volgens hem gewetenloos en bereid om zonder terughoudendheid zwaar geweld toe te passen en te moorden. ,,Gewoon midden op straat, waarmee ze bewust het risico nemen ook onschuldige passanten met kogels te treffen.” 

De in Kerkdriel geliquideerde Yakhlaf zat middenin de Amsterdamse onderwereldvete die al een paar jaar aan de gang is. Hij overleefde een eerdere aanslag, waarbij eerst een bom werd ingezet en hij daarna ook nog werd beschoten.  Omdat het hem in de Randstad te heet onder de voeten werd, dook hij eind 2015 onder op de camping in Kerkdriel. Maar ook daar wisten zijn vijanden hem te vinden. Deze keer met fatale gevolgen. 

Lees een uitgebreide reconstructie van de liquidatie in Kerkdriel zaterdag in het Brabants Dagblad.