Volledig scherm
De touwslager in actie in Kerkdriel. © Jasmijn Kwaks

Kerkdrielse jaarmarkt 'Op d'n Delkant' komt pas laat op gang

KERKDRIEL - Kerkdriel maakte zondag weer tijd en ruimte voor - de 34e editie van - jaarmarkt ‘Op D’n Delkant’. Eén van de ruim honderd kramen was onderscheidend: oude ambachten als touwslaan en tonnen maken werden daar met het heden verbonden.

Het is een metersbrede werkplek tussen attractiegeweld, moderne kledingkramen en volle terrasjes. Oude Ambacht Groep De Zwarte Handen demonstreert daar vijf ambachten: houten tonnen maken tot het aanbranden van vissersnetten zodat ze langer meegaan. “Afwisseling is altijd leuk”, vindt bezoekster Sjannie van Hooft. Haar kleinkinderen maken op ouderwetse manier een touw van gekleurde garen. “Leuk dat ze iets kunnen doen er gelijk van leren.”

De jaarmarkt, die oorspronkelijk van 11.00 tot 17.00 uur duurt, is pas laat op gang gekomen. Door heftige regenval stelde het leeuwendeel van de bezoekers hun vertrek uit. “Er kwam een lange tijd niemand, maar nu we meer aandacht hebben is het hartstikke leuk”, zegt Martie Jonker (68) die een wasvrouw anno 1900 speelt.

Zaltbommel e.o.