Volledig scherm
© Annemiek Steenbekkers/BD

'Klop nu niet bij Maasdriel aan voor maatregelen tegen hoogwater'

KERKDRIEL - Nu de hoogwatergeul bij Varik van de baan is, hoeft de minister niet bij Maasdriel aan te kloppen voor maatregelen. Dat bleek donderdagavond tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomervakantie. 

De Maasdrielse politiek is niet te spreken over het afblazen van de nevengeul bij Varik. Die geul zat in een totaalpakket aan maatregelen om bij hoogwater de waterstand op de Waal omlaag te krijgen. Van alle gemeenten langs de rivier worden inspanningen gevraagd om dat doel te bereiken. Ook van Maasdriel. Agrarische grond bij Heerewaarden moet teruggeven worden aan de rivier. Een maatregel waar Maasdriel nooit enthousiast over is geweest, maar waarmee is ingestemd omdat van iedereen nu eenmaal een steentje bij moet dragen om de veiligheid van de inwoners te kunnen waarborgen. 

Compenseren

Maasdriel vreest nu dat anderen last gaan krijgen van het schrappen van de nevengeul bij Varik. ,,Maar wij willen niet dat dit op ons grondgebied gecompenseerd wordt", aldus wethouder Peter de Vries donderdagavond. ,,Voorwaarde voor ons was dat iedereen mee zou doen." De Vries kreeg bijval van de gemeenteraad. Afgesproken werd dat het standpunt van de gemeente nu in een officiële brief gegoten wordt. 

Niet alleen Maasdriel moppert over het afblazen van de hoogwatergeul bij Varik. Eerder deze week was in Werkendam hetzelfde geluid te horen en ook Zaltbommel heeft vergelijkbare zorgen.