Volledig scherm
© Thinkstock

Maasdriel kan financieel weer een stootje hebben

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - Zowel Zaltbommel (bijna 840.000 euro) als Maasdriel (ruim 715.000 euro) heeft het jaar 2015 afgesloten in de plus. Na jaren van knijpen heeft Maasdriel financieel weer wat lucht.

Twee jaar geleden keek Maasdriel nog aan tegen een tekort van ruim 5,5 ton. Dat werd vorig jaar al omgebogen in een klein plusje van 13.000 euro.

Wmo
In het eerste jaar met nieuwe zorgtaken bleek de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) ruim zes ton minder te kosten dan gedacht, maar de jeugdzorg juist 570.000 euro meer. „Dat houdt elkaar in evenwicht. Alles bij elkaar is er sprake van een overschot in het sociaal domein, maar dat geldt voor negen van de tien gemeenten. De bezuinigingen vanuit de overheid lopen door, dus we moeten zeer alert blijven.”

Tevredenheid ook in Zaltbommel over hoe de overheveling van zorgtaken financieel is uitgepakt. „We zijn erin geslaagd om de zorg efficiënt te organiseren, zonder dat de kwaliteit eronder lijdt”, aldus wethouder Kees Zondag. „En ook hier hebben we geld over gehouden. Dat geven we niet uit aan andere zaken, maar dat gaat in een reservepot voor de zorg.”

Reserve
De ruim acht ton die Zaltbommel overhoudt, wordt toegevoegd aan de reserve. Zondag is een tevreden man: „Dit is een mooi resultaat en ook voor de komende jaren ziet het er gunstig uit. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen zorgpunten zijn. Door de komst van nieuwe inwoners bijvoorbeeld, zullen meer mensen in de bijstand komen en daar moeten we rekening mee houden. Dat geldt overigens niet alleen voor ons maar voor alle gemeenten.”

Zaltbommel e.o.