Volledig scherm
© Thinkstock

Maasdriel kan omstreden woningbouwplan Hurwenen weer niet uitleggen

DEN HAAG/HURWENEN – Wat wil de gemeente Maasdriel nu precies bereiken met de bouw van twee woningen op een veldje tussen de Groenestraat en Waaldijk in, vroeg de Raad van State donderdag een paar keer in verschillende formuleringen tijdens een rechtszaak in Den Haag. Een duidelijk antwoord hadden de drie gemeentewoordvoersters niet

. ,,Tja, stedenbouwkundig vormen de woningen met pad een toekomstige verbinding tussen de Groenestraat en Waaldijk. Verder weet ik het ook niet,’’ antwoordde een Maasdrielse gemeentewoordvoerster. De raadsman van de omwonenden, waaronder J. Heidemans, veegde de vloer met die argumenten aan.

In ieder geval kwam de gemeente tijdens de rechtszaak over het bestemmingsplan voor twee woningen op een veldje achter de achtertuinen van zowel de Groenestraat en Waaldijk flink onder vuur te leggen. De Raad van State vuurde een spervuur van kritische vragen op de gemeentewoordvoersters af. En die zaten soms met een mond vol tanden. Immers, in de meeste gevallen staan gemeentes de bouw van nieuwe woningen op terreinen achter al met woningen bebouwde straten niet toe. Dat wordt meestal als een stedenbouwkundige doodzonde gezien. Niet in Maasdriel, althans niet in Hurwenen.

Gesneuveld
Overigens gaat het om een woningbouwplan dat al een paar keer bij de rechter gesneuveld is. Ook de Raad van State liet tussen de regels duidelijk blijken niet te snappen waarom Maasdriel dit plan koste ten koste van alles lijkt te willen doordrukken, behalve als het gaat om het innen van de opbrengst van woningbouw. De kans dat de Raad het plan voor twee woningen opnieuw zal afschieten lijkt niet ondenkbaar.
Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Zaltbommel e.o.